От 12.00 часа пред Паметника на медицинските чинове, загинали във

...
От 12.00 часа пред Паметника на медицинските чинове, загинали във
Коментари Харесай

Поклон пред спасителите: ВМА ще отбележи Деня на спасението

От 12.00 часа пред Паметника на медицинските чинове, починали във войните (в градинката пред ВМА) с 1-минутно безмълвие ще бъде почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, служители на реда, доброволци и жители, починали при спасяването на човешки живот.

Денят на спасението ”  е основан през 2005 година по самодейност на доктор Тотко Найденов, основен редактор на в.„ Български доктор ”, с поддръжката на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите, в чест и памет на 26-годишния доктор Стефан Черкезов, който на 15.08.1963 година избавя 47 души от горящ рейс и умира от тежките си изгаряния.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, починали по време на работа , най-вече след осъществяване на тежки среднощни интервенции, произшествия с коли за спешна помощ, както и след заразяване с  заболяванията на свои пациенти.

В описите са и служители на реда, минни спасители и елементарни жители, изгубили живота си, спасявайки други хора. След експлоадирането на пандемията от COVID-19 към черните описи бяха добавени имената на над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и водачи на кола за спешна помощ, които до последно помагаха на заболели от ковид, само че изгубиха борбата за личния си живот.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР