От 11 май 2021 г. до началото на месец август

...
От 11 май 2021 г. до началото на месец август
Коментари Харесай

Манолова: Правите се на „дръж ми шапката“ и се изкарвате невинни за цената на тока

От 11 май 2021 година до началото на месец август 2021 година, след обединяването на Българската самостоятелна енергийна борса с гръцкия енергиен пазар в сегмента „ Ден напред “, нарастването на цената на електрическата енергия за бизнеса е 108 %. Според работодателските организации единствено за времето от 27 юли до 5 август 2021 година от бизнеса са взети 53 млн. лева повече поради скока на цената на тока. Това съобщи ръководителят на Комисията по проверката Мая Манолова през днешния ден, на съвещание на комисията, на което беше изслушана Българската самостоятелна енергийна борса по отношение на високите цени на електрическата енергия за интервала 27 юли – 5 август 2021 година На съвещанието бяха извикани над 30 представители на институции и пострадали от аномалиите с цените на тока.

След отговора от четирите институции – КЕВР посредством Александър Йорданов, Министерството на енергетиката посредством зам.-министъра Мирослав Дамянов, ЕСО посредством изпълнителния си шеф Ангелин Цачев и Българската енергийна борса посредством шефа си Константин Константинов, че нямат отношение към повишението на цената на тока, в залата се надигна вълна от отвращение.

Възмущавам се! Правите се на „ хвани ми шапката “ и всички се изкарвате почтени. Цените отиват нагоре, бизнесът банкрутира, цената на водата се качва, цената на тока е непостижима за бизнеса и семействата, а вие сте почтени, обърна се Манолова към представителите на КЕВР. Реакцията ѝ беше, откакто стана ясно, че нито Министерството на енергетиката, нито КЕВР, нито енергийната борса, нито ЕСО поемат отговорността или са разрешили обединяването на енергийните тържища на България и Гърция, след което цената на тока у нас се качва със 108 %.

Отговор на въпроса „ Кой взе решението? “ няма да получим в този момент. От целия този безпорядък има едни частни субекти, които добре са спечелили от високите цени на енергийната борса, а загубите са за бизнеса и за българските жители. Всички сме наясно, че след повдигането на цената на тока на енергийната борса ще последва и увеличение на цената на тока за битовите консуматори, на водата и на другите артикули и услуги, сподели Манолова.

Тя цитира формалната позиция на работодателските организации, че цената от 158 лева на мегаватчас стига до 330 лева на мегаватчас при започване на м. август. Те показват още, че причина за скока на цената на тока е обединяването на българската и гръцката енергийни тържища в сегмента „ Ден напред “, което не е направено по едно и също време с обединяването с румънската борса за електрическа енергия. Изпълнителният шеф на ЕСО разясни, че обединяването е закъсняло с шест години, само че членове на Комисията по проверката показаха остри рецензии, че то е направено без нужните планове за въздействието на цената на електрическата енергия върху българската стопанска система и промишленост.

Манолова се базира на формалната позиция на бизнеса, че причина за увеличението на цената на тока е и изкуственият недостиг в ликвидността от непазарното държание на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и на Националната електрическа компания, а от Комисията показаха, че има подозрения за картелиране сред държавните Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, АЕЦ „ Козлодуй “ и НЕК, които са можели да предотвратят скока на цената, като се намесят на борсата по-навреме.

Ако Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ беше излязла с едно по-сериозно предложение на пазара, това сигурно би стопило загубата за предходната година от 341 млн. лева Общата загуба на сдружението е 1,150 милиарда лева Бизнесът вижда, а то и по този начин наподобява, че ограничението на продаването води до неестествен недостиг и това довежда до по-висока цена на тока, сподели още Манолова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР