От 10 до 14 септември 2020 г. в местността Валога,

...
От 10 до 14 септември 2020 г. в местността Валога,
Коментари Харесай

Стягат шестото издание на фестивала “Слънцето на Тодорка” в Оходен /снимки/

От 10 до 14 септември 2020 година в местността Валога, село Оходен, ще се организира шестото издание на Международния фестивал за антични култури "Слънцето на Тодорка ", научи организация BulNews.
Фестивалът е основан през 2014 година по концепция на съдружие ТЕМП-АРТ и Регионалния исторически музей във Враца. Традиционно той се осъществя от община Враца, Младежкия дом във Враца и Регионалния исторически музей във Враца.
В това издание на фестивала помощ и подпомагане оказват за следващ път Областна администрация – Враца, Българският юношески червен кръст – Враца, Сдружение ТЕМП – АРТ и Българската асоциация на аматьорските театри – БААТ.
Форумът се осъществя с изключителната финансова и логистична поддръжка на община Враца и ще бъде открит от кмета Калин Каменов.
Фестивалът се провежда в четири фестивални дни, през които участниците живеят и творят на туристически бивак в непосредствена непосредственост до археологическите разкопки. В дните на събитието се провеждат кръгли маси и полемики на археолози, научни служащи и представители на разнообразни сдружения и институти, занимаващи се с тематики свързани с древността и античното знание. Целта е да бъдат показани последни новости от света на археологията и античната история. Ще бъдат показани артистични реконструкции на антични ритуали и митове представяни от разнообразни креативен обединения от страната.
Организаторите си слагат за цел да впишат арт форума в новия образ на съвремието ни и посредством новаторски детайли в структурата на фестивалните дни да дадат опция за нов забавен взор към античните и обичайни култури. Формата на фестивала го трансформира в развъдник на нови туристически образни артикули за туристическия бизнес в района и страната.

Фестивалът обичайно се провежда в три секции:
1.Арт секция
В нея ще бъдат представяни артистични реконструкции на антични ритуали и митове. Музикални и танцови стратегии на любителски групи и креативен уъркшопове.
2.Научна секция
Кръгли маси и полемики на археолози, научни служащи и представители на разнообразни сдружения и институти, занимаващи се с тематики свързани с древността, античното знание и етнографията. В тези полемики ще се показват и разискват новости от динамично изменящата се емпирична научна среда в региона на праисторията, ще бъдат показани презентации и изявления на нови открития.
3.Експериментални лаборатории за деца и възрастни по керамика, обработка и произвеждане на украшения и паметни предмети от кост, разработване самун от лимец с реплики на достоверни уреди и принадлежности, грънчарство, тъкачество, копаничарство, обработка на вълна, пукотевица с лък, археологическо учебно заведение. Участниците в археологическото учебно заведение ще получат документ за обикновен курс по археология.
Емблема и непокътнат знак на фестивала е графично изображение на нефритния талисман, Богинята майка обвързван с раждането, открит в местността Валога край Оходен. Амулетът е неповторим за нашите земи и е със стилизирана форма на раждаща жена.
Официалната гала за откриването на шестото издание на "Слънцето на Тодорка " е на 11 септември /петък/ 2020г., от 19 часа.

Акценти тази година:
- Участници от Враца, София, Перник, Разград, Козлодуй, Варна, Копривщица, Мездра и други;
- Научният семинар е на тематика „ Послания на човешките цивилизации от древността “;
- Ритуално засяване на равнища с лимец и пробна проява – произвеждане и дегустация на самун от лимец - зърното за демонстрациите е отгледано и ожънато в пробната равнища, засята наоколо до археологическите разкопки;
- Едно предизвикателство - кулинарна възстановка " Неолитна храна в Оходен " - възстановка на типична храна за епохата, ще се подготви от овнешко месо с лимец, корени, семена и билки. Дегустацията ще стартира на залез слънце при откриването на фестивала "Слънцето на Тодорка " Оходен 2020г. Кулинарната възстановка ще се осъществя от екипът на копривщенеца Ангел Ангелов, основател на Национална академия „ Кулинарен историк “ който споделя - „ Ние не вършим кулинария, а история. Връщаме времето обратно, когато се е готвело с елементарни артикули по остарели технологии. Слагаме в тигана това, което хората са имали в тази ера, в този сезон … “ – Ангел Ангелов е приготвил над 200 000 порции остарели гозби и е кандидат за върховете на Гинес;
- Храната ще се употребява в глинени съдове възстановка на открити на мястото на разкопките в с. Оходен;
- Врачанска обичайната кухня – проява и дегустации, обмяна на предписания от баби и дядовци със Дедо Скръц;
- Експериментална работилница антични възли и плетиво с Юлия Боева - участниците ще могат сами да изработят гривни, колани и украшения от възли с неолитни знаци и знаци от вълнени конци или рафия. Казват, че до предишния век в е имало традиция всяка мома да си изплете по този метод специфичен вълшебен колан със "змийска шарка " и с мъниста;
- Приключенска игра „ Пътят на Слънцето “ с специалисти и сътрудници от районен исторически музей Враца – по особено направени карти и знаци ще бъде издирен, събран и показан на „ Съвета на жреците “ магическия накит на Тодорка.

Специални посетители тази година:
- Сдружение за възобновяване и предпазване на българските обичаи – Авитохол от Варна.
Сдружението провежда и организира събития, допринасящи за развиване и разпространение на историческото и културно завещание, традициите на предците ни, обичаите по българските земи и земите, населявани от българи. Сдружението насочва напъните си за проучване и запазване на традициите на античните българи през ранното средновековие, техните места на обитаване, живот, обичай и просвета, традициите им при развъждането и потреблението на коне в мирния живот и за бойни дейности. Възстановяване на воинските им обичаи и проучване на бойните практики, разработване и пукотевица с лък, работа с копие, реплики на хладни оръжия и брони, седла и конска екипировка.
- Премиерен театър „ ЗА ХОРАТА, ЗЕМЯТА И ХЛЯБА “ на Театрално - танцова групировка "Пулс " Разград. Сценарий и постановка: Катя Лапатова, Хореография: Петя Попова. Една алегория за хляба, в която откриваме връзката сред майката Земя, която ражда житото, и индивида, който прави хляба, стопля го със сърцето си и го полива със сълзите и насладата си. Честният и заслужен самун на българина, роден от здравия български дух.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР