От 10 ч. на сцената на Форума на Тракийския университет

...
От 10 ч. на сцената на Форума на Тракийския университет
Коментари Харесай

Тракийски университет откри академичната година с водосвет за здраве и благоденствие


От 10 ч. на сцената на Форума на Тракийския университет излeзе студентският рок състав “Макрофагос ”, а след тях за положителното въодушевление на присъстващите се погрижиха фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора, с началник госпожа Марина Тенева - финансов инспектор и знаков чиновник на Тракийския университет.

Официалната тържествена гала за Новата академична 2022/2023 година стартира с водосвет за здраве и благополучие, който отслужиха старозагорски свещеници. Водосвет беше отслужен и в параклиса “Св. Патриарх Евтимий ” в Студентски град, на който участваха ректорското управление, деканите на факултетите и шефовете на структурните звена на Висшето образователно заведение. Погачата за здраве и благополучие на студентите, преподавателите и чиновниците беше забъркана от възпитаника на Тракийския университет Мария Харманджиева.

-->

Сред формалните посетители на празника бяха доцент Крум Неделков – заместник-министър на земеделието, регионалния шеф на област Ямбол господин Георги Чалъков, зам. регионалният шеф на област Ямбол господин Драгомир Димитров, заместител кмета на Община Стара Загора госпожа Иванка Сотирова, шефове на дирекции, шефове на учебни заведения, ръководители на институции и организации. 

Ректорът на Тракийски университет доцент доктор Добри Ярков приветства първокурсниците с думите: “От през днешния ден Вие сте част от огромното семейство на Тракийския университет! Пожелавам Ви доста триумфи, да не спирате да се развивате, да създадете фамилии, да си купите домове, да мине вашият живот в България! Сега, като виждам тази пъстра картина от толкоз доста хора, Ви убеждавам, че не сте сбъркали с избора на Тракийския университет. Той е един от водачите на висшето обучение в България. Той не е местен, той не е народен, той е международен университет със своите над 250 специалности, 10 хиляди студенти и над 650 преподаватели - асистенти, доценти, професори. Ние сме в положение да променим стопански модели и да помогнем на страната, а освен на Област Стара Загора и на прилежащите области. Аз съм уверен, че вие ще получите доста добра подготовка и ще станете чудесни лекари, инженери, педагози и така нататък Но Тракийският университет е място, където вие ще можете да реализирате и вашите качества и вашите способности. Тук вие ще можете да танцувате, да спортувате, да пеете, да се радостните, да рисувате. Така че, когато Вие завършите да не късате в никакъв случай връзката с Тракийския университет, тъй като тук ще минат Вашите най-хубави години и тук вие ще се изградите като експерти, на които ние имаме вяра, че в действителност България ще бъде едно отлично и най-хубаво място за живеене в света. Желая Ви попътен вятър и се гордея, че избрахте Тракийския университет и Ви давам обещание, че ние няма да Ви подведем, тъй като Тракийският университет е единственият, който работи за кариерното развиване на своите студенти и на своите приключили експерти. Благодаря Ви и попътен вятър Ви искам и най-много здраве! 

Поздрав към всички преподаватели и студенти на университета насочиха и заместник-министърът на земеделието, храните и горите – доцент доктор Крум Неделков, зам. кметът на общ. Стара Загора госпожа Иванка Сотирова,  емблематичния преподавател и член на Съвета на настоятелите Теодосий Теодосиев. Поздравителни адреси дойдоха от министерства, дирекции и институции. Специални дарове бяха връчени на ректора от шефа на ПГ по МСС „ Пейо Яворов “ – Гоце Делчев- формален сътрудник на ТрУ и от Командира на Втора тунджанска механизирана бригада Бригаден военачалник Станимир Христов.

По традиция беше предаден Ключът на знанието от неговия доскорошен притежател към студенти от първи курс. Тази година по време на церемонията второкурсничката Анна-Мария Боянова на Медицинския факултет връчи ключа на Стилиана Иванова и Виктор Горанов, студенти надлежно в Педагогическия факултет и Медицински лицей.

Виктор се обърна към своите бъдещи сътрудници с благопожелание всички те да бъдат по-позитивни и по-решителни в образованието си, с което да се приближават до бъдещите триумфи. Стилиана назова „ Ключът на знанието “ голям тласък и отговорност да даде най-хубавото, на което е способна. Тя подари на Тракийския университет и неговите студенти три от свои рисунки, на които е изобразила едни от най-достойните за нея хора в българската история и нейн източник на ентусиазъм – Левски, Ботев и Вазов.

Водещи на събитието бяха студентът по медицина Йованче Алексовски и студентката по ветеринарна медицина Жаклин Игнатова. 

Край на тържествената гала и начало на образователната година ознаменуваха десетки балони в цветовете на националното знаме, които излетяха в небето на музикалния декор на “Многая лета ”.

Тази година над 1200 първокурсници са записани в бакалавърските стратегии на Тракийския университет. Освен тях 120 задгранични студенти от 15 страни прекрачват прага на Тракийския университет за първи път през Академичната 2022/23 година за образование по медицина и ветеринарна медицина. 

До 30.09.2022 година продължава записването за магистърските специалности в Тракийския университет. Тече спомагателен банкет за последните незаети места за ОКС “бакалавър ”. Най-новата компетентност за ОКС “бакалавър ” е ‘Педагогика на образованието по физическо образование ”, а три от IT специалностите “Софтуерно инженерство ”, “Информационни технологии ” и “Компютърни системи и връзки ” за първа година се оферират като държавна поръчка. Най-новите магистърски специалности са “ ”Предучилищна педагогика ”, “Устойчиво произвеждане на фуражни култури ” и “Агротроника ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР