От 1 юли за всеки зареден литър масово гориво ще

...
От 1 юли за всеки зареден литър масово гориво ще
Коментари Харесай

Окончателно: Ето как да получим отстъпка за гориво на бензиностанцията

От 1 юли за всеки зареден литър всеобщо гориво ще се употребява отстъпка 25 стотинки. Не е планувано ограничаване в литрите. Мярката беше призната през вчерашния ден на второ четене в комисия при актуализацията на бюджета.

Зорница Кръстева е от водачите, които ще се възползват от отстъпката за литър гориво. " Всяка седмица зареждам, защото отивам на работа с кола. Карам детето си на учебно заведение. За към 300 лв. на месец зареждам ", изяснява тя пред Нова телевизия. Не е пресмятала какъв брой ще спести, само че се помирява с високите цените на горивата. " Идва ми скъпичко, само че ми е комфортно, тъй като нямам градски превоз към мен ", добавя шофьорката.

Условието да получим компенсацията е да представим при зареждане в бензиностанцията ваучър за регистрация на автомобила - че сме негов притежател или ползвател. " Отстъпката ще се дава на касата на всяка една бензиностанция, като ще се издава фактура на физическо лице. Поне по този начин е планувано в законопроекта ", изяснява Георги Тенев, който е правист на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Отстъпката ще се употребява за всеки зареден литър бензин А-95, дизел и пропан бутан. Компенсация ще има и за всеки зареден кг метан. От своя страна, търговците ще издават уголемен касов бон, в който ще се вписва номерът на колата и предоставената отстъпка.

От Асоциацията на дребните бензиностанции предизвестяват, че незнайните пред сектора са доста - най-много поради неяснотата по кое време страната ще им възвърне отстъпката. " Сега това ще докара до един голям размер данни, които ще бъдат обработвани и управлявани, и чиновниците на бензиностанции ще би трябвало занапред да бъдат обучавани ", сигнализира юристът Георги Тенев.

Според икономисти резултатът за потребителите няма да се усети осезаемо. " Една такава мярка е проинфлационна. Тя не е антикризисна даже. За да се понижи равнището на инфлацията, би трябвало да се ограничи потреблението ", безапелационен е Михаил Кръстев. Той добави, че били вероятни и злоупотреби. " Нищо не пречи търговците да покачат тези цени ", акцентира икономистът.

Предвидено е мярката да работи към 6 месеца или до изчерпването на 150-те милиона лв., заложени в актуализацията на бюджета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР