От 1 юли евтината енергия ще се предлага в обедните

...
От 1 юли евтината енергия ще се предлага в обедните
Коментари Харесай

Вместо нощната тарифа: От 1 юли евтина електроенергия ще се предлага по обед

" От 1 юли евтината сила ще се предлага в обедните часове на денонощието, тъй като тогава фотоволтаичните централи създават най-вече електрическа сила ", разяснява пред Bulgaria ON AIR някогашният длъжностен заместник-министър на енергетиката и началник на КЕВР Еленко Божков. От средата на годината отпада ролята на публичния снабдител НЕК и няма да има опция от крайните доставчици да се употребява по-ниска нощна цена.

От 1 юли базовата цена ще се дефинира от държавното управление или Народното събрание. Ще се плануват обезщетения за потребителите и надбавка за електроразпределителните сдружения, която се предлага да бъде нормирана в границите на 7%.

" Компенсациите ще се постановат, в случай че цената на проведения борсов пазар през годината надмине препоръчаната от Министерския съвет или Народно събрание базова цена. Това ще е за половин година, до края на 2024 година Парите за тези обезщетения ще се обезпечават от Фонда за енергийна сигурност, където би трябвало да бъдем доста деликатни за приходите. Ще забележим какво би се случило, в случай че фондът не може да задоволи нужните обезщетения ", означи Божков.

Според него цената на енергийната борса се колебае, само че няма учредения да се чакат внезапни скокове в цените на електрическата енергия.

" Цените на тока за бита ще се дефинират напълно от борсовия пазар, а обезщетенията ще бъдат единствено за енергийно бедните ", посочи специалистът.

По думите му огромна част от евросредствата, които са планувани за рационализация на мрежата, би трябвало да отидат за цифровизация, с цел да може да се регистрират в границите на 15 минути потребленията на всички и да се синхронизират - да се знае какъв брой е създал производителят и какъв брой е потребил потребителят.

Според Еленко Божков за ветрогенераторите в Черно море и въздействието им е следвало да има необятна акция и публично разискване по тематиката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР