От 1 януари 2024 г. Националната агенция за приходите ще

...
От 1 януари 2024 г. Националната агенция за приходите ще
Коментари Харесай

От 1 януари НАП променя служебно идентификационни номера по ЗДДС на физически лица

От 1 януари 2024 година Националната организация за приходите ще промени служебно идентификационните номера за задачите на Данък добавена стойност на физически лица, регистрирани по Закона за налог добавена стойност (ЗДДС), които не са вписани в комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, надлежно в указател БУЛСТАТ.

До тази дата идентификационният номер за задачите на Данък добавена стойност на задължените лица е започвал със знак „ BG “, следван от обединен цивилен номер (ЕГН) или персонален номер на чужденец (ЛН/ЛНЧ). От 01.01.2024 година той ще бъде изменен служебно на „ BG “ + длъжностен номер от регистъра по член 94, алинея 1 от ЗДДС, генериран и възложен от Национална агенция за приходите.

Промените произтичат от промените на Правилника за използване на ЗДДС, обнародван в Държавен вестник, бр. 55 от 2023 година, в действие от 27.06.2023 година, и целят отбрана на персоналните данни на физическите лица (в сходство с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни и по отношение на свободното придвижване на такива данни и за анулация на Директива 95/46/ЕО).

Всяко лице, на което ще бъде изменен служебно идентификационният номер по Данък добавена стойност и е заявило пред Национална агенция за приходите имейл адрес, ще получи електронно съобщение за новия му номер, който следва да употребява от 01.01.2024 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР