От 1 януари 2024 г. Националната агенция за приходите ще

...
От 1 януари 2024 г. Националната агенция за приходите ще
Коментари Харесай

От 1 януари 2024 г. НАП променя служебно идентификационни номера по ЗДДС на физически лица

От 1 януари 2024 година Националната организация за приходите ще промени служебно идентификационните номера за задачите на Данък добавена стойност на физически лица , регистрирани по Закона за налог добавена стойност /ЗДДС/, които не са вписани в Търговския указател и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, надлежно в указател БУЛСТАТ .

До тази дата идентификационният номер за задачите на Данък добавена стойност на задължените лица е започвал със знак „ BG “ , следван от обединен цивилен номер /ЕГН/ или персонален номер на чужденец /ЛН/ЛНЧ/.

От 01.01.2024 година той ще бъде изменен служебно на „ BG “ + длъжностен номер от регистъра по член 94, алинея 1 от ЗДДС, генериран и възложен от Национална агенция за приходите. Промените произтичат от промените на Правилника за използване на ЗДДС , обнародван в Държавен вестник, бр. 55 от 2023 година, в действие от 27.06.2023 година, и целят отбрана на персоналните данни на физическите лица (в сходство с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни и по отношение на свободното придвижване на такива данни и за анулация на Директива 95/46/ЕО).

Всяко лице, на което ще бъде изменен служебно идентификационният номер по Данък добавена стойност и е заявило пред Национална агенция за приходите имейл адрес, ще получи електронно съобщение за новия му номер, който следва да употребява от 01.01.2024 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР