От 1 октомври всички пенсии ще се преизчислят, а това

...
От 1 октомври всички пенсии ще се преизчислят, а това
Коментари Харесай

Добра вест за 715 000 българи от 1 октомври

От 1 октомври всички пенсии ще се преизчислят, а това ще докара до нарастване за над 715 хиляди души. Новото предписание бе записано в Закона за изменение на бюджета на държавното публично обезпечаване за тази година. То ще докара до увеличение на размерите най-вече на пенсиите, отпуснати по-назад във времето.

От същата дата пък таванът на пенсиите ще се вдигне от 2000 на 3400 лева Така единствено 1000 души ще останат лимитирани от него. Средната пенсия ще доближи 722 лева и ще нарасне с близо 19% по отношение на юни.

През октомври 304 000 пенсионери ще получават пенсии под или до формалната линия на беднотия – 413 лева Това са пенсионери с минимални пенсии за застрахователен стаж и възраст при повърхностен стаж, пенсионери с пенсии за неработоспособност заради общо заболяване в най-малък размер, пенсионери с пенсия, несвързана с трудова активност, както и пенсионери с пенсия от европейски регламенти и интернационалните контракти.

806 000 пък ще бъдат пенсионерите с минимални пенсии през октомври. Преизчисляването на пенсиите от 1 октомври ще се извърши на две стъпки.

Първо се дефинира конвенционален базисен размер, на който се стъпва, с цел да може при втората стъпка да се дадат процентите на нарастване по новия механизъм. Той прилича механизма на осъвременяване по швейцарското предписание, само че в модифициран вид. Този стартов базисен размер се дефинира към годината на разпределяне на пенсията, като е планувано изключение за пенсиите, отпуснати до края на 2007 година

Този конвенционален размер на пенсията се дефинира, като: средномесечният застрахователен приход за страната, с който е отпусната пенсията, се умножава с самостоятелния коефициент, с броя на годините и месеците застрахователен стаж на пенсионера и със съответната тежест на осигурителния стаж – към годината на разпределяне.

Трудовите пенсии по принцип се пресмятат въз основата на средномесечния застрахователен приход за 12 месеца, предхождащи отпущането ѝ. Особеността при пенсиите, отпуснати до края на 2007 година (преди 2008 г.) е това, че за тях се взема закрепен приход от 398,17 лева, който е средномесечният застрахователен приход за 2007 година, като с него се образува условният, базисен размер на пенсията за задачите на преизчисляването.

Индивидуалният коефициент и продължителността на осигурителния стаж на лицето вземат участие при преизчисляването с последните им настоящи стойности, които те имат към 30 септември 2022 година

Относно тежестта, която се ползва за годините и месеците застрахователен стаж – с новата наредба законодателят е споделил, че преизчисляването се прави с %, който е бил избран за годината, в която е отпусната пенсията – колкото е била тежестта на стажа при отпущането ѝ, подобен % се употребява и при преизчисляването от 1 октомври.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР