От 1 март не съм част от екипа на НТ

...
От 1 март не съм част от екипа на НТ
Коментари Харесай

Александър Морфов е уволнен, а Велислава Кръстева напуска Народния театър

" От 1 март не съм част от екипа на НТ " Иван Вазов ". За мен беше чест.

Има време за всяко нещо и несъмнено време за всяко желание под небето: време за раждане и време за умиране; време за втълпяване и време за премахване на насаденото; време за ликвидиране и време за изцеляване; време за срутване и време за градене; време за плачене и време за смеене; време за жалеене и време за танцуване; време за мятане на камъни и време за събиране на камъни; време за прегръщане и време за възпиране от прегръщане; време за търсене и време за изгубване; време за бранене и време за изхвърляне; време за късане и време за шиене; време за мълчане и време за говорене; време за обичане и време за мразене; време за война и време за мир.

Еклесиаст 3:1-8 VBG ".

 

 

Малко по-късно излезе новината, че основният режисьор на Народния спектакъл Александър Морфов е бил дисциплинарно уволнен от Народния спектакъл. Това разгласи в профила си във фейсбук неговата брачна половинка, актрисата Рени Врангова:

 

Александър Морфов е публично дисциплинарно уволнен.

 

Да живее Александър Морфов!

 

Преди два дни Морфов сподели в изявление пред БНР, че е очаквал от дълго време да бъде отхвърлен от театъра:

" Мои другари ми оповестиха, че от дълго време някъде са прочели това нещо. Аз нямам никаква концепция. Разбира се, аз чаках от дълго време да бъда уволнен от лицето, което заема директорския пост - Васил Василев - заради явната непоносимост сред креативната и административната концепция ".

 

" Странно ми е, че този сталинизъм може да съществува и през днешния ден ", каза в изявление пред БНР Валери Йорданов, незабавно след новината за уволнението на Морфов. Актьорът първи стартира подписка в поддръжка на режисьора и митинг срещу " настаняването на политиката в културната институция. "

Той разгласи, че ще напусне Театъра, тъй като " в казарма изкуство не се прави и тази казарма е несъстоятелна и невъзможна ":

" Обръщам се към всички политици, от които това зависи. Всички, които викаха " Мутри, вън ", които споделяха, че ще оправят нещата и ще се борят против цялата гнилоч, а никой не взема отношение. Призовавам ги, оправете нещата! ".

 

Скандалът в Народния спектакъл " Иван Вазов " се разгоря след 29 октомври предходната година, откакто вратата на пиара на трупата Велислава Кръстева беше надраскана с надписи " Движение за права и свободи " и " Изчезвай ", а за действието виновност пое Александър Морфов, който упрекна Кръстева в " политическа агитация ", поради гласуването й дружно с почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

 

Тогава Кръстева разяснява във фейсбук страницата си, че за конфликта с експанзията и грубостта мъчно се приказва. 

 

" Защото издрасканото с гняв " изчезвай " заличава като че ли вярата, че сме си научили уроците по приемливост, по народна власт, по заедност "  и бе безапелационна, че няма да отстъпи и да подаде оставката си.

 

Последваха няколко отворени писма и подписки в поддръжка на едната и другата страна. Актьорът Валери Йорданов, като се изключи че поде обществена подписка си обръсна главата в символ на митинг против шефа на театъра Васил Василев и пиарката на институцията Велислава Кръстева, против хаоса в Народния спектакъл и в поддръжка на Александър Морфов.

 

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков пък разгласи, че има учредения за последна дисциплинарна мярка по отношение на шефа на Народния спектакъл и назначи инспекция в институцията. Той сподели, че получава позвънявания от артисти, които се усещат потиснати и уплашени, тъй като не са съгласни с шефа на Народния спектакъл. По думите на Минеков шефът е подвластен.

 

Главният драматург на Първия спектакъл Захари Карабашлиев разгласи в обществените мрежи, че подава оставка:

 

" Аз партийна линия нямам. Своите позиции по разнообразни въпроси показвам обществено и ясно, тъй като са цивилен и морални. Аз съм политически самостоятелен и не бих желал да бъда въвличан в спор, който трови креативната атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър " Иван Вазов " извън. ", написа Карабашлиев във Facebook.

 

" Заедно с оставката на Захари Карабашлиева е подадена и моята. Това разгласи и режисьорът Явор Гърдев, като посочи, че сега е в предпремиера и е в развой на подготовки на зрелище, което не желае да оставя и е доста по-значимо от аргументите, заради които би го направил. "

 

Веднага последва и друга подписка в поддръжка на шефа Васил Василев, подписана от близо 50 артисти от трупата на Народния спектакъл.

 

" Преди към половин година господин Васил Василев завоюва състезанието за шеф на Народен спектакъл " Иван Вазов ". Дори за този къс интервал той, подкрепян от екипа си, съумя да сътвори здрава и великодушна на креативен благоприятни условия среда ", се споделя в изпратено до медиите отворено писмо, което приключва по този начин:

" Театърът проработи на цялостни обороти с ново чувство за смисъл. Да дишаш, до момента в който работиш, да виждаш небосвод и действителни благоприятни условия, да си цялостен с сила и задоволеност, когато влизаш в театъра, е прекомерно скъп подарък! Вярваме, че господин Васил Василев има качествата и волята да продължи по този път. Надяваме се, че зараждащите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, по този начин и за феновете! "

 

В края на годината се стигна до намесата на президентът Румен Радев, който се срещна с представители на трупата на Народния спектакъл " Иван Вазов ", откакто те изпратиха отворено писмо до него и приканиха Народният спектакъл да не се трансформира в пленник на политически упоритости. На срещата президентът акцентира, че институциите би трябвало да бъдат сътрудник на хората на изкуството и да съхраняват достолепието им, тъй че артистите да усещат поддръжка и да имат свободата и спокойствието да работят.

 

" Позитивно е, че макар проблемите, актьорският състав на Народния спектакъл е обединен и получава признанието на публиката. ", разяснява президентът. 

 

Но на 7 януари 2023 година след спектакъла " Животът е прелестен " вратите на кабинетите на шефа на Народния спектакъл Васил Василев и на пиарката му Велислава Кръстева още веднъж бяха надраскани надлежно с надписи " офис " и " приемна " на Движение за права и свободи, за което отговорност още веднъж пое режисьорът Александър Морфов.

 

На 2 февруари стана ясно, че единствената смяна, която президентът подхваща в новото служебно държавно управление е в Министерството на културата. След три мандата на министерския пост Велислав Минеков се отдръпна, а мястото му зае диригентът и шеф на Софийска филхармония - Найден Тодоров.

 

Новият длъжностен министър на културата Найден Тодоров съобщи във връзка инспекцията, назначена от неговия предходник проф. Минеков: " Няма открити нарушавания при инспекцията на Министерството на културата по проблема с Народния спектакъл. Има обаче решения, които към момента не е ясно дали са верни. "

 

В началото на февруари последва и ново сблъскване към Александър Морфов откакто стана ясно, че артистът Евгени Будинов е отхвърлен от него още от август м. година месец от спектакъла " Хъшове " по политически аргументи. Евгени Будинов беше народен представител от ГЕРБ в 44-ото Народно заседание, а за отстраняването му разбрахме от видео пост на депутата от ГЕРБ Тома Биков във фейсбук страницата му.

 

Преди два дни излезе информация, че шефът на Народния спектакъл Васил Василев е изпратил до Министерството на културата нова управническа конструкция, в която липсват позициите на пиар и основен режисьор, заемани надлежно от Кръстева и Морфов.

Министерството на културата не утвърди новата конструкция като се базира на Закона за протекция и развиване на културата, съгласно който културните институти дефинират независимо своите задания и конструкция съгласно предмета на активността си, в противоположен случай министерството би нарушило закона. Относно целия спор в Народния театър министър Найден Тодоров през днешния ден разяснява така пред " Култура.БГ " по Българска национална телевизия:

 

" За мен това беше проблем, който беше вътрешен и трябваше да си остане в Народния спектакъл. Министерството на културата се явява организация майка на всички български държавни културни институти и тя работи с тях с въз основата на Закона за протекция и развиване на културата. В него ясно написа, че тези институти и техните шефове вземат независимо решение по сходни проблеми. Т.е. в случай че някой от Министерството на културата се намеси в сходна обстановка на културния институт, без правни нарушавания в него, тогава се явяваме в нарушаване на съществени демократични правила. Аз се пробвам да приказвам с всички страни, да туширам напрежението, доколкото мога. Моята роля е да бъда посредник в такава обстановка.

 

Министърът би трябвало да сътвори ситуацията проблемите да бъдат решени от хората. Първото главно нещо, което би трябвало да се реализира в цяла България е успокоение, тъй като с един здравомислещ мозък се взимат по-верни решения, в сравнение с когато сме мощно емоционализирани. "

Източник: dir.bg

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР