От 1 април Барселона увеличава туристическия данък, като за едноседмичен

...
От 1 април Барселона увеличава туристическия данък, като за едноседмичен
Коментари Харесай

От 1 април Барселона вдига туристическия данък

От 1 април Барселона усилва туристическия налог , като за едноседмичен престой в петзвезден хотел туристите ще би трябвало да платят съвсем 44 евро на човек в допълнение към цената на нощувката, оповестяват испанските медии.

Градът има няколко разнообразни такси за туристите, които се сумират. Така районният налог зависи от типа на настаняването: за петзвездни хотели той е 3,5 евро на де н, за четиризвездни хотели - 1,7 евро, за частни жилища, наети посредством Airbnb - 2,25 евро, за други обекти - 1 евро.

В допълнение към районния налог има и градски налог, който непрекъснато се усилва. През април 2023 година той се увеличи от 1,75 евро на 2,75 евро, а от 1 април 2024 година ще бъде повишен още веднъж - на 3,25 евро.

Съществува и специфичен налог за пасажерите на круизни кораби . Ако прекарат по-малко от 12 часа в града, те заплащат 3 евро, а в случай че прекарат повече - 2 евро.

Общо след нарастването от 1 април гостите на хотели 5* в Барселона ще би трябвало да заплащат по 6,75 евро за ден престой в града, а на 4* - съвсем 5 евро. Гостите на жилища ще заплащат 5,5 евро. Тези, които идват в града с круизни кораби за един ден, ще заплащат 6,25 евро.

Властите на Барселона обявиха, че нарастването на туристическите такси има за цел да притегли повече " първокласен " туризъм в града . В момента той притегля към 32 млн. туристи годишно, доста от които пътуват с круизни кораби.

" Нашата цел към този момент не е всеобщият туризъм, а качественият туризъм, който усилва приходите на града.
 Полицията изгони самонастанили се от две здания в Барселона
Полицията изгони самонастанили се от две здания в Барселона

Това може да бъде казус за други сходни случаи

Данните за туристите в Барселона отпреди пандемията през 2019 година към този момент са надхвърлени , само че не във връзка с броя на туристите, а във връзка с приходите от туризъм ", съобщи Хайме Колбони, заместник-кмет на града.

Очаква се през 2024 година туристическите такси да донесат на Барселона 100 млн. евро, които ще бъдат употребявани за възстановяване на транспортната инфраструктура на града, в това число пътища, публичен превоз и ескалатори.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР