Освидетелстването в ТЕЛК ще се прави само по документи, освен

...
Освидетелстването в ТЕЛК ще се прави само по документи, освен
Коментари Харесай

Важно съобщение за всички чакащи за ТЕЛК

Освидетелстването в ТЕЛК ще се прави единствено по документи, в случай че положението на човек не изисква обзор в болница или в дома му, или в случай че медицинските му документи са унищожени или изгубени, съобщи БНР и Днес.бг.

Това плануват нормативни промени, гласувани от държавното управление в оставка.

Реформата в ТЕЛК беше стартирана от служебния здравен министър Асен Меджидиев преди година, само че не беше утвърдена в мандата на последния длъжностен кабинет. Промените плануват откриване на такива комисии във всички държавни и общински многопрофилни лечебни заведения, в онкологичните центрове и по опция в диспансерите.

Издаването на решение ще се случва в период от 3 месеца, считано от деня, в който човек е подал заявление в районната картотека, а не както сега – от постъпването на документите в ТЕЛК.

Това би трябвало да забърза процедурата, а решението ще може да се праща и по електронен път. Освидетелстване по документи ще прави комисия, избрана на инцидентен принцип от всички в страната. Когато обаче се изисква клиничен обзор, човек ще бъде освидетелстван от комисия по непрекъснат или сегашен адрес.

Ако се лекува дълготрайно в болница или в дома си, освидетелстването ще става в най-близката ТЕЛК комисия.

Според измененията – обжалвано пред НЕЛК решение ще може да се връща единствено един път и в случай че новото решение на ТЕЛК още веднъж стигне до националния орган, оттова ще го вземат решение всъщност въз основа на наличните документи.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР