Освен Юда Искариотски, който е образът-символ на предателство, историята познава

...
Освен Юда Искариотски, който е образът-символ на предателство, историята познава
Коментари Харесай

Имената на най-големите предатели в историята

Освен Юда Искариотски, който е образът-символ на изменничество, историята познава доста други персони, предали с дейностите си доверието на държавните управляващи и даже личните си сънародници.

Брут

След Юда Брут е другата историческа персона, която се свързва с изменничество. Според легендата той е един от участниците в покушението против Юлий Цезар. Някои от актуалните исторически изследвания обаче споделят, че описанието на Брут не би трябвало да е толкоз отрицателно и съгласно тях той е бил родолюбец, който се пробва да избави Рим от неприятното ръководство на Цезар.

 Гай Цезар

Мир Джафар

Мир Джафар съумява да стане първият набаб – шеф на провинция, в Индия. За да се издигне обаче до глава на региона Бенгал, той предава народа си и се съюзява с английските колонизатори. Те му дават обещание, че завземайки индийската територия по кротичък път, без отпор на локалните, ще го създадат шеф на региона.

Гай Фокс

Историческата персона Гай Фокс, който е вдъхновението за основния воин в романа В като Вендета, оставя диря с Барутния скрит план, в който взе участие против краля. Той е задържан, до момента в който слага 36 бъчви с барут в постройката на Народното събрание, с цел да бъде погубен крал Джеймс I.

Ефиалт

Ефиалт е индивидът, който предава спартанците на персите. Той издава на врага тайната пътека през Калидром – днешният Монопати. Така персийците съумяват да нападат спартанците в тил и да ги разгромят в борбата при Термопили.

 Анонимните

Арнолд Бенедикт

Арнолд Бенедикт е един от най-успешните американски пълководци, който обаче не е оценен уместно в родината си. След като се отличава в борбата при Саратога, а заслугата му още веднъж е подценена от държавните управляващи, той взема решение да се свърже с британците и да им съобщи загадка информация за Уест Пойнт.

Уанг Цингвей

Уанг Цингвей е бил президент на Китай и апетитен като най-големият изменник от народа си, защото години наред разрешавал на управляващите в Япония да дефинират подмолно политиката на китайците.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР