Освен високи температури, лятото предлага и огромно разнообразие от най-различни

...
Освен високи температури, лятото предлага и огромно разнообразие от най-различни
Коментари Харесай

Динята е един от най-полезните летни плодове

Освен високи температури, лятото предлага и голямо многообразие от най-различни плодове. Несъмнено, един от любимците на дребни и огромни е сочната и ароматна любеница.

Независимо дали предпочитате да я консумирате независимо, със сирене, или под формата на фреш, този плод може да ви даде доста повече от вкусово наслаждение.

Сигурно сте чували, че доматите са потребни поради по този начин скъпия антиоксидант ликопен, който съдържат. Последните изследвания са безапелационни, че динята съдържа съвсем 2 пъти повече ликопен от тях.

Някои специалисти считат, че това вещество може да има превантивна функционалност против развиване на сърдечни болести и някои типове рак.

Друго проучване, извършено в Испания, откри, че сокът от любеница може да бъде извънредно потребен за спортистите, защото облекчава мускулни болки и схващания.

Заслугата за това е напълно на съдържащата се в динята аминокиселина, наречена L-цитрулин, която организмът преработва в L-аргинин. Тази аминокиселина на собствен ред оказва помощ за отпущането на кръвоносните съдове и усъвършенства кръвообращението.

От друга страна, аргининът оказва удобно въздействие и върху нервната система. Така динята се явява един от най-мощните антидепресанти. Истина е, че най-вече цитрулин се съдържа в корите на динята и в бялата част под корите, само че тях можем да оставим за сладко от динени кори.

 изгоди от любеница

Значителното наличие на витамини А, В6 и С, желязото и високото водно наличие прави динята потребен детайл от здравословната диета на кърмещите майки. Нежната целулоза на динята и магнезият контролират чревната перисталтика и храносмилането, което спомага да се преодолее хроничният запек.

Сочният плод освен утолява жаждата, само че и възвръща загубата на скъпи минерали през жегата. За разлика от други питиета, с изключение на вода, съдържа лесноусвоими захари, пектинови субстанции и минерали. Динята е богата на калий, въпреки да отстъпва на кайсиите и бананите, които са доста по-калорични.

Благодарение на неповторимата си дарба да извежда от организма алкалната урина, динята се счита за един от най-хубавите " чистачи " на бъбреците.

Дините могат да се запазят свежи на стайна температура до 2-3 седмици, само че разрязаната любеница съхранявайте единствено в ледник. Оптималното тегло е към 5-7 кг, тъй че избягвайте прекомерно дребните или дините-гиганти.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР