Освен сред най-ранно цъфтящите пролетни цветя лечебната иглика попада и

...
Освен сред най-ранно цъфтящите пролетни цветя лечебната иглика попада и
Коментари Харесай

Лечебна иглика – първата пролетна билка вече цъфти

Освен измежду най-ранно цъфтящите пролетни цветя лечебната иглика попада и измежду най-полезните  билки . Обилният й разцвет в сегашния интервал от годината е комфортна опция да се възползваме от потребните й свойства.

Иглика – може би множеството от вас я отглеждат в градината си, само че знаете ли какво може да лекува, това нежно цвете?

 

 
Иглика
Има доста типове иглика, които се срещат у нас. Всички те са с многочислени цветове и ни радват още от началото на пролетния сезон. Тя е многогодишно цвете, което има нишковидно коренище. Стъбълцата и са късички и изправени. Листата имат продълговата форма. В националната медицина с лечебна цел се употребява цялото растение ( корените, листенцата и цветовете).
Събиране на игликата
Задължително е да знаете, че корените на игликата се събират/берат преди или след нейния разцвет. Можете да си съберете от тях още през април месец. Другият вид за събирането им е, откакто растението прецъфти, листенцата са към този момент пожълтели, през юни. Листата на билката може да си съберете от месец март чак до май.
Химичен състав на билката иглика
Надземната част на игликата е много богат източни на разнообразни субстанции. Част от тях са витамин С,  етерично масло , сапонини, фенолни гликозиди, салицилова киселина и други. Подземната част на игликата има сходни субстанции.
При кои болести може да ползвате иглика за лекуване
Както казахме билката е богат източник на сапонини, тъкмо по тази причина тя е „ снабдена ” с отхрачващ и откашлящ резултат и е потребна за лекуване на настинки и грип. Коренищата на игликата се предлагат, като лек при мъчно уриниране. Поради високото си наличие на витамините А и С, листата се употребяват при изнемощялост или главоболие. Цветовете пък са отличен лек против раздразнителност или бодърствуване. Отвара от всички елементи на игликата се предлага при шипове, бъбречни заболявания или сърдечна уязвимост.
Билкови предписания за лекуване с иглика
1. Корени при мъчно уриниране  – в 500 мл вода сварявате супена лъжица от коренищата на игликата за към 10-тина минутки. На ден се изпиват 4 кафени чашки. Пиете преди да сте се нахранили. Може да ползвате мед за подслаждане.

2. Главоболие и бодърствуване  – запарвате в 500 мл вода 2 супени лъжици от надземната част на игликата. Приемате още веднъж по 4 кафени чашки дневно, подсладени с мед, преди ястие.

3. Вино от иглика за крепко сърце  – взимате едно двулитрово стъклено шише и го напълвате до горе (без да притискате билката) с пресни цветове. Взимате бяло вино и наливате до гърлото на бутилката. Запушвате с коркова запушалка и излагате на слънце за 14 дни. При сърдечни проблеми се пият по 3 супени лъжици всеки ден.

Имайте в поради, че при приемането на иглика може да се получат алергични реакции. Добре е преди да решите да се лекувате с тази билка, да се посъветвате със експерт. Страничните резултати могат да бъдат повръщане, гадене, изнемощялост и други.

 

И още:

Корените и коренищата се изкопават  при започване на лятото или през август,  когато стартират да увяхват листата, или  рано през пролетта  (февруари — март). Измиват се със студена вода и се сушат на слънце. Изсушената билка е със светлокафяв цвят, присъща миризма, слузест усет.

Листата  се берат по време на цъфтежа  (април — май)  или в края на цъфтежа. Сушат се на сянка.

 Изсушени цветове от иглика

Изсушени цветове от иглика

Цветовете  се берат без дръжките  в интервала на цялостно разцъфтяване  и се изсушават бързо на сянка или в мрачно помещение, с цел да запазят естествения си цвят.  Съхраняват се на сенчесто, проветриво и изсъхнало място. 

Какви заболявания лекува игликата?

Безсъние  - подготвя се запарка от иглика, валериан и жълт кантарион - пие се една чаша преди лягане.

Нервни рецесии и стресови състояния  - работи успокояващо.

Мигрена  - по 2-3 чаши запарка на ден.

Уринарни инфекции  - подготвя се запарка от корените - пият се 2-3 чаши на ден.

Кашлица  - запарка от билката подкрепя секрецията на храчки и облекчава сухата кашлица.

Подагра и ревматизъм  - прави се малко лекуване с чай от иглика.

Пристъпи на суматоха  - отварата от това растение контролира сърдечния темп и успокоява нервната система.

Начин на приложение:

 Иглика (Primula officinalis) Отвара от цветове  - лъжица изсушена иглика се залива с кана гореща вода и се оставя за десетина минути.
Препоръчва се при настинки, съпроводени със суха кашлица. Нервни рецесии,стресови положения и бодърствуване.

Отвара от корени - лъжица нарязани на ситно корени се заливат с чаша гореща вода.
Сместа се оставя да ври за 10 минути и се пие изстудена.
Подобрява работата на сърцето.

Вино от иглика  - пресните цветове на билката се слагат в шише и се заливат с бяло вино. Оставят се за две седмици, след което сместа се прецежда.
Пие се по една глътка всеки ден. Препоръчва се при  сърдечни проблеми.

Сироп от корени на иглика  - една шепа пресни корени се накълцват на ситно, като преди този момент се измиват добре от пръстта.
Поставят се в шише и се заливат с мед, разперен в малко вода. Сместа се оставя да престои 2-3 седмици.
Пие се по една лъжица всеки ден при  дихателни инфекции.

Компреси  - подготвят се от запарка.
Добри са при лекуването на разнообразни видове  външни рани.

 Иглика (Primula officinalis)

Внимание!!!  От практиката е известно, че у някои заболели отварата провокира алергични реакции!

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР