Освен с криптосвета Sofiа Crypto Meetup помага на хората да

...
Освен с криптосвета Sofiа Crypto Meetup помага на хората да
Коментари Харесай

Интервю | Владислав Драмалиев: Криптосекторът помага за развитие на финансовото образование

Освен с криптосвета Sofiа Crypto Meetup оказва помощ на хората да се срещнат с процесите и в обичайните финанси. Много хора потеглят с доста огромни очаквания и упования за бързо замогване, само че това изисква доста време, работа и умения. DeFi би трябвало да е като копие на някои от потвърдено работещите подходи в обичайните финанси. Владислав Драмалиев е една от водещите фигури в българското блокчейн общество. Съосновава първия уеб страница за биткойн търговия в България през 2013, а след това взе участие и в основаването на Българската биткойн асоциация и първата ежемесечна среща, отдадена на крипто и блокчейн - Sofia Crypto Meetup. Основател е на неправителствената организация " Битхоуп ", чиято цел е да помогне за популяризирането на криптодаренията за разнообразни дела. Съосновател на О2К.tech - компания, занимаваща се с онлайн образования и съвещания, фокусирана върху крипто. Играе основна роля в блокчейн плана æternity, бил е маркетинг управител в Mettalex, децентрализирана борса за търговия с деривати на първични материали, а в този момент е маркетинг шеф в IPOR Labs, DeFi платформа за TradFI принадлежности в криптосектора. Освен с криптосвета Sofiа Crypto Meetup оказва помощ на хората да се срещнат с процесите и в обичайните финанси. Много хора потеглят с доста огромни очаквания и упования за бързо замогване, само че това изисква доста време, работа и умения. DeFi би трябвало да е като копие на някои от потвърдено работещите подходи в обичайните финанси. Владислав Драмалиев е една от водещите фигури в българското блокчейн общество. Съосновава първия уеб страница за биткойн търговия в България през 2013, а след това взе участие и в основаването на Българската биткойн асоциация и първата ежемесечна среща, отдадена на крипто и блокчейн - Sofia Crypto Meetup. Основател е на неправителствената организация " Битхоуп ", чиято цел е да помогне за популяризирането на криптодаренията за разнообразни дела. Съосновател на О2К.tech - компания, занимаваща се с онлайн образования и съвещания, фокусирана върху крипто. Играе основна роля в блокчейн плана æternity, бил е маркетинг управител в Mettalex, децентрализирана борса за търговия с деривати на първични материали, а в този момент е маркетинг шеф в IPOR Labs, DeFi платформа за TradFI принадлежности в криптосектора. Sofiа Crypto Meetup се оформя като един от водещите конгреси за развиване на криптообщността в България. Как стартира всичко?
Основателят на æternity беше в София през януари 2016 и провежда първия крипто-meetup, на който бях поканен. Регулярна среща на хора, които се интересуват от криптоактиви в България беше нещо, което смятах, че би трябвало от дълго време да се случи. Очаквах Българската биткойн асоциация да построи подобен конгрес, който да оказва помощ за образованието и възприемането на тази финансова технология. За жал това не се случи и аз взех решение, че аз ще продължа да го провеждам всеки месец. Идеята беше да се трансформира във конгрес, където хората се събират и разискват крипто и блокчейн. Фокусът постоянно е бил софтуерен, не вложения. Разбира се, имало е и тематики, фокусирани върху трейдинга, само че презентациите и полемиките са били по отношение на забавните планове, какво е особеното при тях и какви са новите трендове. Никога не е била нужна регистрация или заплащането на такса, напълно отворен конгрес, където запалянковци се събират и дискутират криптотеми. Всички са добре пристигнали - и хора, които в действителност имат опит в сферата, и такива, които занапред навлизат. Повечето хора не развиват интерес към криптовалутите поради технологията им, а по-скоро с концепцията за бързо замогване. Тръгват с доста огромни очаквания и упования и нормално биват разочаровани . Истината е, че с цел да си сполучлив в сферата и от капиталова позиция, би трябвало да усетиш пулса на промишлеността. А това изисква доста четене, дълбане и сериозно мислене. С други думи - належащо е време и Proof of Work.
Реклама Намираш ли фундаментален проблем във финансовото обучение на общността и вярваш ли, че Sofiа Crypto Meetup оказва помощ на хората да стартират да се интересуват повече и да наваксват?
Има ужасно доста пропуски във финансовото обучение, изключително на хората в България. До огромна степен считам криптото за един интернационален университет, който оказва помощ на хората да се замислят за фундаментални неща от действителния свят. За ролята на парите, за това по какъв начин се основават тези пари, кой ги ръководи, какво стои зад тях и какви са мотивациите зад управническите решения, водещи до непрекъснато обезценяване на парите. Всъщност тези фундаментални въпроси, които са фундаментално значими за развиването ти, не са част от образованието ти, в случай че не си профилиран. Криптото единствено по себе си е помогнало на стотици хора по целия свят да се образоват финансово. Sofiа Crypto Meetup като едно изражение на криптосвета също оказва помощ на хората да навлизат в този малко по-различен свят от финансите, само че и чрез него да се срещнат с процесите в обичайните финанси.
Какви са били главните ти планове и каква е била ролята ти в тях?
Винаги съм се занимавал с развиване на криптообщества и екосистеми. По-традиционният термин е " маркетинг ", само че в криптоиндустрията маркетингът е по-различен. Много от обичайните принадлежности и канали не са налични, даже в някои случаи потреблението им може да има противоположен резултат.

Обикновено аз съм " очите и ушите " на разработчиците по отношение на обществото, макар че в IPOR тази функционалност е доста по-споделена, в сравнение с в други планове, в които съм взел участие. Например в Mettalex с изключение на с развиването на обществото, си споделях продуктовата роля със CTO-то. Преди IPOR и Mettalex бях в æternity, който за разлика от тях беше блокчейн платформа, а не приложение върху такава. Aeternity в действителност беше първият софтуерен план, към който се причислих, като на процедура беше реализирането на една моя фантазия - да бъда 100% в крипто. Преди това крипто ми беше по-скоро занимание.

Там натрупах доста опит по отношение на платформите за " умни контракти ". Може би най-ценният беше, че колкото и да е добър да е продуктът от техническа позиция, от него няма смисъл, в случай че не се употребява, или с други думи - да взема решение някакъв действителен проблем на потребителите. Разбрах, че при развиването на една блокчейн платформа е извънредно значимо програмният език, който се употребява да бъде наличен за програмистите, тъй като те са тези, които ще изградят екосистемата от приложения.
Реклама Има ли разлика сред web3 и DeFi?
За мен web3 значително е точно DeFi. Разликата сред web2 и web3 е, че в web3 потребителите могат доста по-лесно да имат част от избран план под формата на токени с пазарна финансова стойност. Токените могат да се имат непосредствено от потребителите, без нужда за предпазване при медиатор. Могат и да бъдат продавани когато и да е на отворени пазари без медиатори или да бъдат употребявани като поръчителство за взимане на заеми или като капитал, който да ти носи спомагателна рентабилност чрез рента и токени. С други думи, токените са доста по-гъвкави от обичайните акции и имат характерността на разнообразни финансови артикули в себе си. Този тип активи осезаемо " отключват " цената в DeFi екосистемата, където плановете се взаимно свързват извънредно елементарно - токените на един план могат да се употребяват в различен и така нататък. Разбира се, рискът от притежаването им е голям, само че и евентуалните прерогативи не са за подценяване. Всъщност web3 е термин, върху който се концентрираха огромните VC-та в сферата, като се пробваха да основат хайп вълна.
Преди 5 години пазарната капитализация на æternity доближи 1 милиарда На какво отдаваш това и какво направи ти с токените си?
Като един от първите 7 членове на екипа имах достъп до токени. Над 80% от токените на æternity, които притежавах, не продадох преди третата си година в плана, когато цената им беше на най-ниските им равнища в миналото. Притежанието на токени в действителност е един от най-големите тласъци да участваш в криптопроект. Може да бъде извънредно мотивиращо, имайки поради, че количествата токени, които можеш да получиш, са доста повече спрямо планове в обичайните финанси (където може изобщо да не можеш да получиш акции като служител). Ако стопанската система е построена вярно, токените съгласуват финансовите тласъци на екипа и всички други притежатели. Това е огромният морков - можеш да получаваш заплата на на всички места, само че в случай че вярваш и работиш в посока продуктът да бъде оптимално сполучлив, в последна сметка можеш да получиш доста по-голяма премия. В случая на aeternity аз сигурно бях един от най-големите последователи на плана. Винаги последвам концепцията, че с цел да си ефикасен и почтен маркетолог в сферата, следва да вярваш в плана, в който работиш. В блокчейн сферата вярата се потвърждава с едно просто деяние (или неналичието на такова) - да не продаваш токените. Подходът ми и в IPOR е същият - да бъда сполучлив, в случай че и планът е сполучлив.
Като сподели IPOR labs, разкажи малко повече за плана и с какво се занимава той?
За мен IPOR labs е извънредно забавен план, защото той е представител на бъдещето на Defi. Ако Defi се трансформира в освен това от ръг-пулове, pump and dump и експлойти, тази финансова система би трябвало да има връзка с действителния свят. Трябват ни точно тези фундаментални принадлежности, или можем да ги назоваваме артикули, които съществуват в обичайна финансова система и са потвърдили през годините, че действат. На процедура DeFi би трябвало да е като копие на някои от потвърдено работещите подходи в обичайните финанси, само че да е по-прозрачна, доста по-взаимосвързана с другите артикули върху тази инфраструктура и да разрешава по-лесно придвижване на капиталите.

Много от продуктите в действителния свят ще стартират да навлизат в Defi, като казусът, с който се борим сега, е, къде е тъкмо e салдото сред прозрачността и къде са рестриктивните мерки и разпоредбите, които въпреки всичко остават нужни - като да си познаваш клиента, финансови гаранции, одити и тн. Това е конфликт сред 2 свята и той ще бъде доста забавен за наблюдаване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР