Освен лаптопи, таблети и смартфони, за 64-те хил. лв. купили

...
Освен лаптопи, таблети и смартфони, за 64-те хил. лв. купили
Коментари Харесай

Шалапатова отговори на ИНТ: 200 хил. не са похарчени за 6 души политически кабинет, а за 9

Освен преносими компютри, таблети и смарт телефони, за 64-те хиляди лева купили и 3 екрана „ за цялото министерство “

Публикуваме цялостния текст на мнението без редакторска интервенция:

Във връзка с изявлението на народния представител от парламентарната група на „ ИТН “ господин Тошко Йорданов в Народното събрание на 23.02.2024 година по отношение на разноските на политическия кабинет на МТСП от началото на мандата му, в което се твърди, че политическият кабинет на министъра е правил непозволени разноски, Министерството на труда и обществената политика показва следното мнение:

След получен парламентарен въпрос от народния представител господин Цветан Предов на 02.02.2024 година по отношение на разходвани средства за прехрана на политическия кабинет на министъра на труда и обществената политика, протоколни срещи и дарове, е изпратена информация в табличен тип за разноските, свързани с работата на политическия кабинет, който към съответния миг се е състоял от министър, трима заместник-министри, шеф на кабинета, парламентарен секретар и трима съветници – общо девет души, като до 18 декември 2023 година заместник-министрите са били четирима, т.е. 10 души.

23 февруари 2024, 11:03

„ Най-голямата гъзария “: Шалапатова и кабинета ѝ си накупили телефони, таблети и преносими компютри за по 10 хиляди лева на човек

Справката е направена от финансовия отдел на МТСП и показва:

1. Извършени разноски за прехрана на кабинета на министъра и политическия кабинет (командировъчни в страната и отвън страната) за интервала 06.06.2023 – 01.02.2024 година в общ размер 66 531 лева

- Разходите за командировъчни на министъра в чужбина за 14 командировки за този интервал са на обща стойност 33 743.00 лева, като най-голямата сума е 4091.54 лева за пътни разноски и три нощувки, в която се включват две командировки – в Женева, Швейцария, за отбраната на отчета на България за правата на децата пред Комитета по правата на детето към Организация на обединените нации като част от българската делегация дружно с Министерство на здравеопазването, МОН, Министерство на правосъдието и ДАЗД, и в Атина, Гърция, за присъединяване в конференция на сп. The Economist на тематика демография, където разноските за нощувка са поети от уредниците.

- Две от командировките са еднодневни, девет са двудневни и три са тридневни.

2. Извършени разноски за закупуване на движими материални активи (телефон, преносим компютър, таблет, сервизи и др.) за министъра и политическия кабинет за интервала 06.06.2023 – 01.02.2024 година в общ размер 63 812 лева

В това число влизат следните по-съществени разноски:

- 3 броя интерактивни екрани за потребностите на цялото Министерство на труда и обществената политика, които не са закупени за потребностите на политическия кабинет, само че са регистрирани в това перо. Те се употребяват всекидневно във всички  заседателни зали в постройката и от всички отдели и дирекции на министерството при осъществяване на срещи, съвещания и образования, в това число с участници от чужбина, както и с представителите на МТСП в Европа. Обща стойност: 35 490.00 лева.;

- 7 броя преносими компютри за членовете на политическия кабинет на обща стойност: 17 485.09 лева Необходимостта от закупуването на нови преносими компютри е наложена от неизправното техническо положение на наличните преносими компютри, наследени от политическия кабинет.  Използват се за далечен достъп на членовете на кабинета до осведомителните и информационни системи на МТСП, налични посредством специфичен програмен продукт, в това число за работа в деловодната система на МТСП.

Закупеното движимо имущество е благосъстоятелност на МТСП и остава в активите му и след напускането на политическия кабинет.

Разходи за сервизи не са осъществени.

3. Разходи за протоколни срещи и дарове за интервала 06.06.2023 – 01.02.2024 година не са осъществени за потребностите на политическия кабинет, а от името на МТСП. Те са част от протокола при посрещане на високопоставени посетители по покана на министъра или при визити в отговор на предложения от сътрудници на министерството. Обща стойност: 17 247 лева

Тази сума включва и коледните дарове от МТСП към негови сътрудници, като всички дарове са закупени от обществени предприятия или предприятия с идея и за благотворителни цели. Останалите членове на Министерския съвет бяха приканени от министъра на труда и обществената политика да създадат същото, като редица от тях се причислиха към самодейността на МТСП.

В мандата на сегашния политически кабинет МТСП не е направило разноски за печатане на календари, картички и бележници.

Протоколните дарове включват български православни икони, книги за историята, културата и традициите на България, и обичайни сувенири.

С оглед на гореизложеното Министерството на труда и обществената политика удостоверява, че всички разноски са осъществени по надлежния законов ред.

Становището на Министерството на труда и обществената политика е, че за провежданите сложни политики е належащо задълбочено знание на практиките в останалите страни-членки на Европейския съюз, както и шерването на двустранен опит с страни, минали или преминаващи през процеси, сходни на протичащите се в България.

Настоящият политически кабинет на Министерството на труда и обществената политика продължава да следва политика на неприкритост и отчетност на разноските и дейностите си. Заинтересованите лица могат да получат информация по надлежния ред.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР