Освен че инвестират най-малко, фирмите в България са сред най-малко

...
Освен че инвестират най-малко, фирмите в България са сред най-малко
Коментари Харесай

Една пета от фирмите в България нямат планове за инвестиции в следващите 3 години

Освен че влагат минимум, компаниите в България са измежду минимум влагащите в придобиване и разработка на нематериални активи като технологии, патенти, лицензи

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
В миг, когато вложенията в Европа стартират да се възвръщат след 10-годишна рецесия, отслабила позициите на бизнеса по отношение на презокеанските му съперници, 20% от компаниите в България декларират желание да не влагат средства в развиване и нововъведения през идващите три години, макар че финансирането не е спънка. Това демонстрира проучване на Европейската капиталова банка (ЕИБ), извършено в интервала април – август тази година измежду 12 350 компании в Европейския съюз (ЕС).

Заедно с Гърция страната е с най-нисък дял на вложенията, изключително в придобиването на нематериални активи като програмен продукт и софтуерни решения. Проблемът, който тази статистика илюстрира, се състои в това, че Европа, която е главен пазар за българските производители, е изгубила конкурентоспособност, която занапред би трябвало да наваксва, а с изключение на негативите, които локалният бизнес би имал от това, се прибавят и следствията от неналичието на разпоредителност в вложенията. Сред тях са понижение на продуктивността, продажбите, износа, ликвидността.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. В опит за наваксване на изоставането

Картината, която Европейска инвестиционна банка рисува с проучването си за вложенията на бизнеса в Европейския съюз, стъпва върху признанието, че рецесията от последните 10 години е нанесла тежки вреди върху позициите на компаниите по отношение на американските и китайските им съперници. Този интервал на незадоволителни вложения ще има своята цена, като данните демонстрират, че това се осъзнава и се вършат опити за наваксване на изоставането. През предходната година 87% от интервюираните компании са декларирали, че са създали вложения, а през тази година усилват размера на средствата в развиване, с което се доближават равнищата отпреди 2008 година В същото време България и Гърция са страните с най-нисък дял на вложенията в Европейския съюз – 64% през тази година. Заедно с Естония и Унгария у нас се влага минимум и в нематериални активи, демонстрира още проучването на Европейска инвестиционна банка.

По-малкият дял на вложенията в програмен продукт, лицензи, патенти и технологии е притеснителна наклонност, годна за целия Европейски Съюз. Едва 13% се насочват към създаването или придобиването на такива активи. Приоритет са вложенията в машини и съоръжение (обикновено за замяна на остаряло, износено или енергийно неефективно), които съставляват 48% от всичките инвестиции. Отделно 31% от бюджетите се насочват към разширение на индустриалния потенциал. Резултатът от това е, че Европа е дом на доста дребен дял компании иноватори, чиито артикули и услуги излизат на световния пазар. Едва 6% от компаниите декларират, че са въвели иновация, която продават на световния пазар, а 34% са показали, че са въвели нов артикул, бизнес развой или услуга през предходната година вследствие на направени вложения.

Най-оскъдни са вложенията в нововъведения в строителството (24%), а компаниите от производството и леката индустрия са най-склонни да влагат в разкриването на задгранични поделения (18%).

Защо не влагаме

Интересен сегмент от проучването дава отговор на въпроса за какво бизнесът е неподвижен, когато стане въпрос за вложения. Това се дължи не на изчезнали средства, а на дефицит на квалифицирана работна ръка и съмнение, че в бъдеще компанията ще продължи да съществува и да продава.

Преглед на лихвите в Европа през последните 10 години демонстрира, че цената на заема е намаляла с 400 базисни точки от 5.5% до към 2% по фирмените заеми. Банките са и главният източник за финансиране на вложения - 55% от средствата са заемни, а 24% от вложенията се финансират на лизинг. В същото време единствено 5% от фирмите показват, че имат финансови усложнения и не регистрират облага, което им пречи да вършат капиталови проекти. Така като съществена спънка три от четири компании показват, че повода да се въздържат от вложения е неналичието на квалифицирани фрагменти. Следващата по повсеместност причина е несигурността за бъдещето на бизнеса, а спомагателни усложнения се оказват регулациите върху бизнеса и върху пазара на труда.

Интересно, макар че 77% от компаниите показват като спънка пред вложенията неналичието на нужната подготовка измежду чиновниците им, 21% от мениджърите на бизнеси смятат, че извършените тренинги за повишение на уменията измежду личния състав нямат резултат, което ги стопира да влагат в тренинги. Според упованията на 65% от интервюираните дигитализацията ще разкрие нужда от чиновници с по-специфични умения, а съгласно прогнозите 18% от работните места в Европа са под опасност поради риск от автоматизация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР