Освен че има пряко предназначение като пътна артерия и свързваща

...
Освен че има пряко предназначение като пътна артерия и свързваща
Коментари Харесай

Ремонтират ул. Малко Търново в духа на стара София

Освен че има директно предопределение като пътна артерия и свързваща връзка сред бул. " Дондуков ", бул. " Цар Освободител " и прилежащото пространство към площад " Александър Първи ", най-малката улица в София - ул. " Малко Търново " е запечатала под паветата си хилядолетна история. Сега следва улицата да бъде реновирана и интегрирана в градската среда.

Под паветата, ситуирани по улицата, са открити антични остатъци от населено място, съществувало през третото хилядолетие преди Христа. В исторически проект улицата е известна като " Часовникова " , споделя екскурзоводът Стефан Огнянов от SofiaTour.

През Възраждането в горния завършек на улицата е имало Часовникова кула. Тя действа до началото на 20 век поради часовникарския еснафин, който твърди, че кулата вреди на техния бизнес. Паметта за предишното на най-малката улица съдържа и митове. Емблематичният бар " Луна " също се е намирал тук. Носят се митове, че това е било обичаното място на цар Борис Трети. Дали е по този начин, не се знае, само че барът е най-близо до дома му, допуска Огнянов.

Сградата, в която през днешния ден се обитават държавните архиви, в миналото е била употребена от Държавна сигурност. Желязната врата на улицата е била вход към секрети килии, които са били употребявани за репресии над буйни младежи, несподелени политическите идеологии на режима.

" Когато хората минават около тази врата, в действителност не подозират какво се крие зад нея " по думите на Огнянов. Сградата се свързва със социализма, само че в действителност тя е строена през 30-те години и е служила за офис на италианска застрахователна компания. От 2016 година е почнало публичното разискване, в което са се присъединили и столичани.

Проектът за реорганизация на емблематичната улица беше показан на конференция в Агенция " Държавни архиви ". Изложба, която може да бъде посетена от всички жители, показва остарели свидетелства, фотоси и макети на материалите, които ще бъдат употребявани при реконструкцията на ул. " Малко Търново ". Предвижда се контактната зона с жълти павета да бъде непокътната, като стълбите ще бъдат застлани с термолющен гранит.

Предвиждат се линии за незрящите. Всички шахти ще бъдат сменени с нови капаци. Отводняването на близките здания води до замърсяване и плесен, по тази причина се планува и работа по язвите. Подменени ще бъдат парапетите и осветлениет о.

В началото на века улицата е имала окачено аксиално осветяване, което ще бъде реновирано за опазване на образа на улицата. Според основния проектант на общината Здравко Здравков планът е извънредно значим , тъй като свързва " Московска " с реновираната улица " Дондуков ". Вариантът за реновиране на ул. " Малко Търново " е доста закостенял, а ние с този план резервираме духа с жълтите павета , с цел да се сътвори еднаквост и да се избегне комбинация от материали, сподели още Здравков.

Целта на плана е възобновяване на описа, напластен във времето и като почистим дребната уличка, да дадем добър образец за дребни градски трансформации по думите на основния проектант. Това ще усъвършенства и пешеходната досегаемост.

Финансирането се реализира посредством подаяние от строителна компания BLD. Тя ще отговоря като компания за инвеститорския надзор. Документно о бщината ще завърши утвърждението на плана до края на юни , като неговото осъществяване ще стартира през лятото и се чака да приключи през септември.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР