Остров Занзибар, който е част от източноафриканската държава Танзания, изведнъж

...
Остров Занзибар, който е част от източноафриканската държава Танзания, изведнъж
Коментари Харесай

Българите бягат в Занзибар. Наистина ли там няма COVID-19?

Остров Занзибар, който е част от източноафриканската страна Танзания, внезапно се трансформира в обичана туристическа дестинация. Причината: за влизане в страната даже не се изисква отрицателен PCR-тест. Още предходната пролет управляващите отхвърлиха да оповестяват публична статистика за болните и умрелите от COVID-19. Така туристите остават с усещането, че в Танзания ковид няма. Към Занзибар се насочат и от ден на ден българи. Директни чартърни полети отлитат от София за острова, а туроператори даже желаеха разкриване на изборна секция там, защото стотици българи към този момент имат запазен полет за началото на април, когато ще се проведат парламентарните избори.

Президентът, молитвите и една инфектирана папая

Още при започване на пандемията президентът на страната Джон Магуфули отхвърли да вкара ограничения за нейното ограничение. Той увери 58-милионното население на Танзания, че обстановката била под надзор и по тази причина нямало да им се наложи да съблюдават ограничавания, каквито бяха въведени в прилежащите Кения и Уганда. Когато на 16 март 2020 година беше доказан първият случай на COVID-19 в страната, президентът Магуфули оспори резултата от теста. “Той сподели, че средствата за тестване са създадени от западни компании и са програмирани по този начин, че да дават позитивни резултати”, споделя за Дъждовни води Табит Якоб от университета в датския Роскиле.

Африканският център за надзор и предварителна защита на болесттите не откри неточности при тестването в Танзания. Но това не попречи на президента Магуфули да съобщи, че скрито бил изпратил няколко проби в националната лаборатория, а резултатът бил, че папая, пъдпъдък и коза се окзали с позитивни проби. През май 2020 пък изясни, че Танзания била победила ковид с молебствия. Паралелно с това източноафриканската страна залага на лекуването с обичайни билки.

Има ли ковид в Танзания?

От декември насам обаче страхът в страната пораства. Все повече хора умират в следствие от заболяване, наричано “остра пневмония”. В края на януари от вируса се разболя и вицепрезидентът Сейф Шариф Хамад. Съпругата му и негови доближени също се оказаха инфектирани. Признанието за неговото заболяване шокира обществеността в страната, която последно е разгласила статистика за разпространяването на COVID-19 през април 2020 година.

“Нещата не се развиват добре”, споделя Муса Муса от североизточния град Аруша. “Правителството не споделя намерено каква е обстановката с ковид в Танзания. Затова се чудим дали при нас има вирус или не. Миналата седмица здравният министър ни сподели да употребяваме обичайните способи за отбрана. А преди няколко седмици президентът заяви, че някакви хора били донесли ковид в страната”, добавя мъжът. Два случая на южноафриканския вариант на вируса, за който се счита, че е по-силно инфектиран, бяха доказани през януари при датчани, връщащи се с полет от Танзания. Междувременно Танзанийската католическа черква се изправи против мълчанието на политиката и прикани почитателите си да се пазят. “Нашата страна не е остров. Имаме всяко съображение да предприемем ограничения и да се молим на Бог да преминем безболезнено през тази пандемия”, гласи писмо, адресирано до архиепископите в страната.

Заплаха за целия континент

Според преценката на Африканския център за надзор на болесттите, отводът на Танзания да спомага в битката против пандемията може да заплаши целия континент. “Наистина не знаем по какъв начин ще се развие пандемията от COVID-19. Този вирус няма граници”, съобщи шефът на организацията Джон Нкенгасон и прикани държавното управление на Магуфули да премисли политиката си в пандемията. “Той отхвърли пандемията още преди тя да беше достигнала Танзания”, споделя датският анализатор Табит Якоб и прибавя: “Всички вести за проблемите към имунизациите в този момент единствено ще подсилят скептицизма му.” През февруари Световната здравна организация разгласи, че възнамерява да достави в Африка към 90 милиона ваксини против COVID-19. Две страни - Танзания и Бурунди, бяха изключени от програмата. Потвърдените случаи на болест с ковид в Африка към този момент надвишават 3,5 милиона. Жертвите на COVID-19 са към 90 000.

Автор: Криспин Муакидеу
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР