Оставката на шефа на Националната електрическа компания /НЕК/ Петър Илиев

...
Оставката на шефа на Националната електрическа компания /НЕК/ Петър Илиев
Коментари Харесай

Моментът не бил подходящ за оставка на шефа на НЕК

Оставката на шефа на Националната електрическа компания /НЕК/ Петър Илиев не е била призната, защото моментът не бил подобаващ за това. Обяснението даде енергийният министър Теменужка Петкова пред публицисти в Народното събрание. 

" Не считам, че моментът е подобаващ за приемането на оставката на изпълнителния шеф на НЕК Петър Илиев. Той е шеф към този момент пета година. Премина се през доста тежки моменти, знаете в какво положение бе НЕК. Сега то е нормализирано и НЕК заплаща своите отговорности. Така че считам, че моментът не е подобаващ за приемане на сходен вид оставки ", каза Петкова. 

Петър Илиев подава оставката си в деловодството на Български енергиен холдинг /БЕХ/ преди два дни. Той не уточни претекстове за решението си. На свое съвещание през вчерашния ден БЕХ отхвърли да одобри оставката на изпълнителния шеф на НЕК. 

Решението на Илиев да напусне НЕК идва на фона на недоволство от страна на огромния бизнес за високата цена на тока за компаниите на свободния пазар. Работодателските организации за следващ път изнесоха данни за нагласени търгове за електрическа енергия, проведени от НЕК. Работодателите се оплакаха, че се трансформират в „ пъдари “ на НЕК, а неприятното ръководство на системата води до скок в цената на електрическата енергия за бизнеса.

В няколко свои публични позиции през тази година четирите национално показани работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, упрекнаха НЕК и даже желаеха оставката на Петър Илиев, защото съгласно тях има търгове, които се вършат за съответни купувачи, цитирайки името на предприемача Христо Ковачки.
 

Днес Теменужка Петкова изясни, че  разговорът с българския бизнес е доста добър. " Имало е тежки моменти, в които дружно сме търсили решения и сме ги намирали ", сподели енергийният министър.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР