Остават два дни до дългоочаквания Конгрес на Българския футболен съюз

...
Остават два дни до дългоочаквания Конгрес на Българския футболен съюз
Коментари Харесай

Битката за БФС - кой с какви амбиции влиза в президентската надпреварата

Остават два дни до дълго чакания Конгрес на Българския футболен съюз (БФС), по време на който би трябвало да научим името на индивида, който ще оглави родната централа след напускането на Борислав Михайлов.

И до момента в който в пространството към момента витае въпросът дали оставката на Михайлов въобще ще бъде призната от делегатите, общо седмина души показаха своите упоритости за управителния пост във футболния съюз - Димитър Бербатов, Георги Иванов-Гонзо, Михаил Касабов, Георги Градев, Георги Захариев, Петьо Костадинов и Манол Иванов.

През последните няколко седмици и месеци всеки един от тях гостува в предаването на Българска национална телевизия " Арена спорт ", с цел да приказва за своята стратегия, а в идващия материал ви представяме още веднъж какво споделиха кандидат-президентите за БФС в студиото:





Рекордьорът по голове с екипа на националния тим за повторно се кандидатира за президентския пост в БФС, откакто през 2021 година загуби по време на изборите от Борислав Михайлов. Случилото се тогава обаче продължава да бъде измежду най-обсъжданите тематики в пространството, като от екипа на Бербатов неколкократно обявиха, че резултатите от въпросния Конгрес се нелегитимни, като прочее правосъдните каузи към него не престават и до през днешния ден.

" Ние водим тази борба към този момент три години. Нормално е да покажем, че имаме зъби. Трябва да покажеш, че има неща, на които държиш и в случай че те не се случват, ти ще реагираш. Битката към този момент върви към своя край и последните стъпки би трябвало да се извървят по верния метод... Има още няколко дребни крачки, които би трябвало да бъдат извървени, с цел да се стигне до този вярно извършен конгрес и там да се реши всичко ", съобщи Димитър Бербатов.





През последните две години легендата на Левски работеше в БФС като механически шеф, чиято съществена отговорност бяха националните тимове. За този интервал някогашният нападател нееднократно осведоми обществеността, че работи по особено направена стратегия за развиване на младите български футболисти, която се чака да даде резултати в близко бъдеще и те да допринесат за по-доброто показване на националния тим. На фона на всичко това обаче неговата кандидатура пристигна изненадващо след отдръпването на Борислав Михайлов и множеството рецензии към предходното управление.

" Минал съм през всички равнища във футбола, считам, че идната крачка е да бъда президент. Вече две години работя в БФС и знам по какъв начин може да се трансформират нещата. В момента липсва доверие към институцията. Без помощта на страната, общините и Министерството на младежта и спорта, няма по какъв начин да помогнем на хората да изпитват наслаждение от обстоятелството, че се занимават с футбол ", разяснява Гонзо, който е считан за един от любимците за управителния пост.





Футболният функционер, който от дълги години е в управата на родния футбол, също е считан за един от главните претенденти да бъде определен за президент на БФС - служба, която той краткотрайно изпълняваше в двата интервала след оставките на Борислав Михайлов. Неочаквано за всички Касабов обявява упоритостите си да оглави родния футбол за непрекъснато в средата на февруари, като той бе подсилен от притежателите на Славия и Локомотив Пловдив - Венцеслав Стефанов и Христо Крушарски, които акцентираха неговия опит.

" Доверието към БФС би трябвало да се върне с работа. Не считам, че съм любимец за президентския пост, тъй като това го вземат решение делегатите. Венци Стефанов ме убеди, че мога още малко да оказа помощ на българския футбол, макар че моите години към този момент понатежаха. Мисля, че има някои неща, които могат да бъдат изменени и аз ще ги направя, в случай че ме изберат ", показа Михаил Касабов.





Фигурата на спортния юрист беше забъркана и по време на последния Конгрес, до който той не беше позволен в качеството си на представител на ФК Балкан Варвара. Още тогава той съобщи, че клубът ще заведе дело против избора на Борислав Михайлов за президент на БФС, като в идващите три години и половина се трансформира в един от най-отявлените критици на футболния съюз. Любопитно е да се означи, че до месец октомври предходната година Градев беше част от екипа на различен претендент - Димитър Бербатов, само че напусна, след което в средата на януари изненадващо разгласи, че влиза в борбата за президент на БФС.

" 40-те футболни клубове, които бяха изключени от БФС и участваха на срещата със спортния министър през октомври, ми благодариха за метода, по който съм ги защитил и ми споделиха, че виждат мен като водача на новото време... Получих още доста позвънявания от страната на хора, които се притесняваха, че в случай че кандидатурата на Бербатов не бъде сполучлива, то гласовете може да отидат в неверна посока. Аз влизам, с цел да взема позитивния избор за мен и отрицателния против Димитър, с цел да не попадне той в неверни ръце ", разкри Георги Градев.





Футболният сътрудник дружно с Димитър Бербатов са единствените двама претенденти, които взеха присъединяване и при предходния Конгрес на БФС през октомври 2021 година. Тогава Захариев си направи самоотвод в поддръжка на Бербатов, а в този момент разкри, че се включва в борбата още веднъж, тъй като вижда по какъв начин някои от предходните му хрумвания след това са влезнали в приложимост на към този момент някогашното управление на БФС.

" Искам да се върна към първата ми кандидатура - през октомври 2021 година. Тогава желаех да предизвикам спор и да изложа моите хрумвания. Тогава написах най-подробната стратегия по повод развиването на детско-юношеския футбол. В нея имаше 30 точки с проблеми и решения и мога да настоявам, че най-малко пет от тях бяха употребявани от БФС, макар че Борислав Михайлов нямаше никаква изложена стратегия ", сподели Георги Захариев.





Още един лицензиран управител влиза в битката за президентския пост в БФС, като в предишното Костадинов има опит и като състезателен публицист. Той е основател на Българската асоциация на футболните сътрудници и също така е лицензиран сътрудник в листа на ФИФА. В професионалната му визитка личат още интервали като член на управата на клубовете по акробатика и волейбол на ЦСКА, а също така при започване на века работи и като търговски шеф в ПФК ЦСКА.

" Ние сме над 50 индивида и работим шеста година напълно непринудено и дълбаем в проблематиката. Протестът тогава не беше мотива, само че ни събра да проучваме обстановката. Във футбола се преплитат прекалено много нездрави ползи и съществува заплаха от безпорядък. Никой от нас не е имал детска фантазия да стане президент на БФС, само че ние сме хора, които сме вътре в системата. Екипът е извънредно огромен и имаме хора с опит в бизнеса, медийни специалисти ", съобщи в студиото на " Арена спорт " Петьо Костадинов.



Юрист по обучение, фигурата на Иванов за редица футболни почитатели беше изцяло непозната преди той да разгласи кандидатурата си за президент на БФС през месец януари. Роден и израснал в София, Манол е наследник на именития някогашен футболист на Левски Александър Манолов, като в юношеските си години даже играе в академията на " сините ". Впоследствие обаче той поема по различен път, само че въпреки всичко остава близо до играта и в интервала 2020-2021 година извършва функционалностите на изпълнителен шеф в Нефтохимик Бургас.

" През годините в живота си, в бизнеса, съм се управлявал от една максима, когато приказвам с човек, който има бизнес или е направил друго нещо, в един миг си споделям: " Защо и аз да не го направя? Имам ли тази опция? Имам ли опита? " Това стартира да поражда в мен тази сериозна концепция... Сега е моментът да се даде позитивния избор за смяна в българския футбол. Който не гласоподава за тази смяна, след 15 март няма просто да има правото да се сърди на никого ", безапелационен е Манол Иванов



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР