Остава генерален директор на компаниятаПредприемачът и милиардер Илон Мъск, обвинен

...
Остава генерален директор на компаниятаПредприемачът и милиардер Илон Мъск, обвинен
Коментари Харесай

Мъск вече не е шеф на борда на „Тесла“

Остава общоприет шеф на компанията


Предприемачът и милиардер Илон Мъск, упрекнат от US Комисията по скъпите бумаги и тържищата (SEC) в шикалкавене поради спекулации към софтуерната си компания “Тесла ”, подписа извънсъдебно съглашение с надзорния орган, съобщи Би Би Си.

Мъск (47 г.) се съгласи да заплати санкция от 20 млн. $ и да напусне позицията началник на борда на шефовете на “Тесла ” за интервал от 3 година, въпреки че ще резервира поста си на общоприет шеф на компанията и не е задължен да признава виновността си.

Разследването против предприемача стартира поради негови изявления, че има намерение да направи производителя на електрически автомобили “Тесла ” частна компания, с което въвел вложители в подвеждане. На 7 август той написа в туитър, че “Тесла ” ще става непублична и че активите на миноритарните притежатели ще бъдат изкупени по $420 за акция. Обявената цена била 20% по-висока от тогавашната пазарна стойност. След известието скъпите бумаги скочили с 11 на 100, само че откакто се оказало, че концепцията няма да се реализира, паднаха под предходната си стойност.

Същият ден Мъск разгласи, че има пари да изкупи акциите на всички искащи, само че под финансови гаранции за това той имал поради сделка с Публичния инвеститиционен фонд на Саудитска Арабия. Но сходно съглашение не съществувало.

Според в. “Ню Йорк таймс ” членовете на борда на шефовете изпаднали в гняв, защото Мъск не им съобщил за желанието си. Не е била известена и Комисията по скъпи бумаги, което е належащо по закон, и по-късно организацията почнала своето следствие. Тя заключи, че изказванията на шефа на “Тесла ” са били лъжливи, поради което бе подаден правосъден иск, завършил с санкцията и отдръпването от основния пост.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР