Остър спор, касаещо състоянието на регионална медия, избухна в град

...
Остър спор, касаещо състоянието на регионална медия, избухна в град
Коментари Харесай

Скандал с кмета на Смолян - заради регионален вестник

Остър спор, касаещо положението на районна медия, избухна в град Смолян. Става въпрос за изданието " Отзвук ", чийто основен редактор и някогашен зам.-областен шеф на Смолян Зарко Маринов пръв откри обществено огън по адрес на кмета на града Николай Мелемов.
Според Маринов, Мелемов наредил наложително изземване на офисите, в които се обитава редакцията на " Отзвук “, като градоначалникът издал заповед, в която да се поканели и чиновници на Министерство на вътрешните работи. Изземването би трябвало да стане на 26 април, споделя Маринов.
Версията на Маринов
Бившият зам.-управител на Смолян твърди, че Мелемов изпратил предупреждение за едностранно преустановяване на контракта за наем още на 31 януари. Договорът бил подписан след извършен търг на 11 март 2014 година за период от 5 години. Както в предизвестието, по този начин и в заповедта си кметът не е показал никакви претекстове за преждевременното изземване, жалва се Маринов, като незабавно прибавя следното нещо: " А като съображение за предварително преустановяване на контракта е показал само общоприета уговорка, предвиждаща опцията за прекратяването му с едномесечно предупреждение по избор на една от двете страни ".
На 1 март т.г. срокът на предизвестието е изминал, само че кметът не е издал заповед за преустановяване на контракта, защото тя предстои на правосъден надзор, споделя още Маринов, като прибавя, че в Програмата за ръководство на общинската благосъстоятелност през 2018 година, призната от общинския съвет в града, не е планувано преустановяване на контракта и имало отменяне на докладна бележка от съвета за разкъсване на контракта.
Позицията на Мелемов
В собствен формален отговор на изказванията на Маринов, кметът на Смолян категорично акцентира, че в. „ Отзвук “ не е разгласил отговора му, а единствено позицията на основния си редактор.
Кметът показва, че " в бр. 11 с дата 8-11.02.2018 година на първа страница на вестник " Отзвук " е оповестен материал със заглавие " Кметът на Смолян гони " Отзвук " от редакцията ". Същата публикация, която ме злепоставя пред обществото, е оповестена и в електронния уебсайт на " Отзвук ".
Градоначалникът разкрива и любопитна детайлност за контракта – той бил за наем от 26,5 кв. метра, като наемът е 120 лева без Данък добавена стойност . " Оставям на жителите на Смолян да преценяват дали на тази повърхност може да се съхраняват всички броеве на вестника, да работят всички чиновници, да се приготвя вестникът и да се съхранява много инвентар, в това число три броя печатарски машини ", разяснява Мелемов. И е безапелационен - " Отзвук " употребява " някогашният паричен салон, санитарни възли и общи елементи, където се намират употребените от редакцията офиси 1 и 2, включително и помещение № 15 с повърхност 76.68 кв.м., находящо се в под земята паркинг. Второто помещение № 15, където съхранявате 3 броя печатарски машини, както и други Ваши движимости употребявате без правно съображение ", прибавя Мелемов.
Кметът на Смолян категорично споделя, че Маринов е предупреждаван за това, само че не е обърнал внимание – по тази причина и се стигнало до кметската заповед за преустановяване на контракта. Мелемов твърди и, че даже за 26-те кв. метра не е плащан редовно наем в точния момент и дава образец с публично писмо (ДЛ 000601/21.01.2016 г.) за това – не е бил плащан наем за месеците април, май, юни, юли, август, септември, октомври, ноември, декември 2014, както и януари, февруари, март, април, май, юни и юли 2015 година. " Следва издадена заповед за изземване на употребените от вас площи. Чак след нея и дълги договаряния наемната цена е заплатена ", прецизира кметът на Смолян.
" В умозаключение искам на Вас и ръководената от Вас медия дългоденствие, креативен триумфи и бързо намиране на уместно помещение, в което да продължите да творите ", споделя още Мелемов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР