Останките на унищожени военни самолети на САЩ още тлееха след

...
Останките на унищожени военни самолети на САЩ още тлееха след
Коментари Харесай

САЩ изтеглят войски от Африка, а не бива

Останките на унищожени военни самолети на Съединени американски щати още тлееха след нахлуване на " Аш Шабаб " в Кения този месец, при което бяха убити трима американци, когато свързаната с Ал Каида формация насочи присмехулно обръщение към африканските бойци: Съединени американски щати ще ви изоставят, както направиха с кюрдите.

Ислямските екстремисти към този момент експлоатират възможни съкращения на американските войски в Африка, провокирали редки двупартийни митинги във Вашингтон. Законодателите акцентират нуждата да се противостои на Китай и Русия и да бъде възпряна възходящата опасност от филиали на " Ислямска страна ". Следва взор върху тематиката, провокирала паника измежду някои съдружници на Съединени американски щати, които още изследват най-смъртоносната офанзива след 2017 година против техни военни в Африка.

Какъв е залогът

Обезпокоените сътрудници на Съединени американски щати акцентират несъответствуващия миг за понижаване на американското военно наличие. Африканските екстремистки групи " имат рекордно движение на интензивност през 2019 година " с осъществени над 10 400 убийства и два пъти повече акции от 2013 година насам, се споделя в нов отчет на Африканския център за стратегически проучвания.

Африканското командване на Съединени американски щати, което изрази безпокойствие по отношение на плануваните от Пентагона съкращения, подчертава върху основаната в Сомалия формация " Аш Шабаб " като опасност, откакто през ноември нейният водач насочи невиждан апел да се атакуват американци, където и да се намират. Нито Китай, нито Русия вършат задоволително, с цел да се опълчват на африканските екстремистки групи, споделиха предходната седмица представители на Африканското командване.

Евентуалното редуциране на американските войски в Африка е част от преразглеждането на американското военно наличие по света, стартирано от министъра на защитата Марк Еспър, който търси способи да ускори фокуса върху Китай и Русия. Не е известно по кое време ще бъде оповестено решението, само че публични представители споделят, че Еспър е дал да се разбере, че Съединени американски щати няма да се изтеглят изцяло от Африка.

Франция, която този месец провежда контратерористична среща на върха със западноафрикански водачи, е безапелационна за нуждата от военната поддръжка на Съединени американски щати в Сахел, района под Сахарската пустиня, защото свързани с " Ал Кайда " и " Ислямска страна " групи се приближават до гъсто обитаемоте крайбрежни градове в страни като Гана и Кот д`Ивоар.

Французите ускоряват наличието си в Западна Африка против най-сериозните екстремистки закани за Африка, като този месец оповестиха изпращане на още бойци за своята 4500-членна интервенция в Сахел, а предишния месец нанесоха там първия си удар с боен дрон. " Ако американците решат да се изтеглят от Африка, това ще бъде неприятна вест за нас. Потвърждавам това ", сподели френският президент Еманюел Макрон на форума. " Надявам се да съумея да убедя президента Тръмп, че битката с тероризма, с която той е мощно зает, също е заложена на карта в този район ", добави той.

Съединени американски щати от своя страна споделят, че френското наличие е сериозно значимо за Сахел - район, за който държавният секретар Майк Помпейо загатна, че ще бъде идващият фокус за световната коалиция против " Ислямска страна ". " Французите имат в Сахел повече [войници], в сравнение с военнослужещи имаме ние в целия континент ", призна тази седмица военачалник Уилям Гейлър, шеф по интервенциите в Африканското командване на Съединени американски щати. Той прикани за по-голям принос на европейците в тяхна поддръжка.

Съединени американски щати имат на континента в своето Африканско командване 5200 индивида - бойци и други - плюс още 800 индивида чиновници от министерството на защитата.

Защо са толкоз разтревожени американските законодатели

Високопоставени републиканци и демократи предизвестиха администрацията на Тръмп, че в случай че ореже военното наличие на Съединени американски щати в Африка, ще отстъпи на напористите Китай и Русия въздействието върху този млад, бързо разрастващ се континент с население от 1.2 милиарда души. Това непосредствено е в прорез със тактиката за националната сигурност, споделят законодатели. " Тези две страни (Китай и Русия) възприемат Африка като основно полесражение за реализирането на своите световни упоритости и заплашват ползите на Съединени американски щати ", в това число по сериозни морски пътища, сподели предишния петък ръководителят на сенатската комисия за въоръжените сили Джим Инхоф. Обсъжда се " доста " редуциране на бойците, сподели той.

Други законодатели акцентираха неотдавнашното основаване на първата военна база на Китай в чужбина в страната Джибути на Африканския рог - близо до единствената непрекъсната военна база на Съединени американски щати в Африка -, както и разрастващата се съветска интензивност посредством наемници и контракти за военно съдействие. Наличието в Африка на към дузина екстремистки групи, свързани с " Ал Кайда " или " Ислямска страна ", измежду които обвързвана с ИД " Боко харам " в Нигерия, също ускорява опасенията. " Всяко евакуиране или редуциране евентуално ще докара до увеличение на насилствените екстремистки набези на континента и оттатък ", написаха предходната седмица до министъра на защитата сенаторите Линдзи Греъм и Крис Кунс.

Защо в действителност бяха убити американци в Кения

Атаката на " Аш Шабаб " в Кения остана малко настрана от полезрението на международните медии, до момента в който Съединени американски щати и Иран се конфронтираха поради убийството на върховен ирански боен пълководец. Но нападението от 5 януари бе удивително като първото на " Аш Шабаб " против силите на Съединени американски щати в източноафриканския стопански хъб Кения. Според вътрешни отчети на кенийската полиция бойците на " Аш Шабаб " са умъртвили един американски военнослужещ и двама работещи по контракт с Пентагона, ранили са двама чиновници на Пентагона и са унищожили няколко летателни апарата и транспортни средства на летище, употребявано за антитерористични дейности.

" Много дребна бойна част на Съединени американски щати отблъсна изцяло от летището нападателите от " Аш Шабаб ". Те направиха това под обстрел ", сподели пред кореспонденти Гейлър от Африканското командване на Съединени американски щати. Но екстремистката формация разтръби своята офанзива като пропагандна победа и популяризира фотоси на маскирани бойци до летателен уред в пламъци.

Под ръководството на Тръмп Съединени американски щати все по-често атакуват " Аш Шабаб " в Сомалия. Те споделят, че през предходната година са нанесли 63 въздушни удара и са умъртвили над 320 бойци на групировката. Но даже американски публични представители показват опасения по отношение на едно друго очертаващо се военно евакуиране, което може да разклати сигурността в Източна Африка - до идната година е планувано изтеглянето на 20-хилядните сили на Африканския съюз от Сомалия. Това значи, че сомалийските въоръжени сили ще дават отговор за сигурността, само че съгласно мнозина те не са подготвени за това. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР