Основно предизвикателство пред осъществяването на цифровата трансформация в аграрния сектор

...
Основно предизвикателство пред осъществяването на цифровата трансформация в аграрния сектор
Коментари Харесай

Зам.-министър Йоцев участва в 32-ия икономически форум в Полша

Основно предизвикателство пред реализирането на цифровата промяна в аграрния бранш са огромните разлики във опциите на дребните и огромните стопанства, както и другата степен на цифровизация в обособените страни членки. Затова най-значимите шансове за реализиране на по този начин нужния баланс сред произвеждане на задоволително по количество и качество храна за потребителите и в същото време осъществяване на задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване, е обвързвана с ускорено и необятно нахлуване в земеделската процедура на нововъведенията и цифровите технологии. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев в изявлението си на тематика: „ Иновативен агрохранителен бранш за продоволствена сигурност и отбрана на климата " по време на присъединяване си в 32-рото издание на Икономическия конгрес, който се организира в град Карпач, Полша.

Именно вложението в познания, нововъведения и образование дават на земеделските производители инструментите, от които те се нуждаят, с цел да усилят продуктивността си и да бъдат устойчиви и конкурентни, уточни заместник-министърът.

България смята, че на национално равнище в земеделието подобаващ инструмент за зеления преход е увеличението на каузи на площите под биологично произвеждане и преход към него. Съществува капацитет и за потребление на инструментите и схеми за въглеродна сертификация при земеделското произвеждане. Добра опция за принос към този преход е възстановяване устойчивостта и разнообразието на късите вериги на доставка, които имат редица социално-икономически и екологични изгоди. Важен принос за усилване на интереса на земеделските производители към научните постижения и нововъведенията имат финансовите тласъци за вложения в иновационни практики и технологии, съобщи зам.-министър Йоцев. Той уточни, че с цел да се усили приносът на бранша към зеления преход той би трябвало да бъде подсилен по систематичен метод за по-бързото и налично нахлуване на биоикономиката в бранша, както и да се работи за усъвършенстване на индустриалните процеси и общото ръководство на питателните боклуци за по-добра ресурсна успеваемост и доста понижаване на въглеродните излъчвания.

Общите провокации, пред които сме изправени в актуалните времена, демонстрират нуждата от едно още по-тясно съдействие и съгласие сред народите в Европа. В актуалните условия на глобализация и увеличаващо се международно население, ролята на земеделското произвеждане като значим стопански, обществен и политически фактор в региона на продоволствената сигурност е голяма и продължава да нараства, заключи заместник-министърът.

В рамките на форума заместник-министър Йоцев се срещна с министъра на земеделието и селските региони на Република Полша Роберт Телус и министъра на земеделието и хранително-вкусовата индустрия на Република Молдова Владимир Болеа. На срещите бяха разисквани тематики от съвместен интерес във връзка със съдействието в региона на земеделието и храните.

Икономическият конгрес е най-голямата и значима икономическа платформа в Централна и Източна Европа за продан на отзиви и хрумвания по най-наболелите за района стопански и политически тематики. През тази година форумът мина под наслов „ Нови полезности за Стария континент - Европа на прага на смяната " с над 300 събития в съпътстващата стратегия с присъединяване на водачи от политиката, стопанската система, локалната власт, науката и културата от над 60 страни. Последно присъединяване на България в влиятелния конгрес е бил през 2019 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР