Основният съд в Прищина осъди на четири години и осем

...
Основният съд в Прищина осъди на четири години и осем
Коментари Харесай

Бивш шеф на косовските служби отива в затвора заради екстрадиция на гюленисти

Основният съд в Прищина осъди на четири години и осем месеца затвор някогашния началник на косовската организация по разузнаване Дритон Гаши, заяви албанската редакция на " Радио Свободна Европа ".

Гаши е упрекнат в корист със служебна позиция или с публична власт за нелегално депортиране на шестима турски жители, които са имали позволение за престояване и работа в Косово. Случаят с турските жители е прочут под името " Гюленистите ".

В обвинителния акт от профилираната прокуратура на Република Косово се показва, че Гаши е злоупотребил с формалната си позиция. Той не е изпълнявал отговорностите си според отговорностите си, а е предложил отнемането на разрешителното за престояване на турските жители и неиздаването на позволение на един от тях, " по причина, че те представлявали заплаха за националната сигурност - факт, който въобще не е потвърден при използването на законовите процедури ".

 Ердоган упрекна Косово, че Ердоган упрекна Косово, че " поддържа терористи ", поради следствие на екстрадиции в Турция

В началото на 2021 година профилираната прокуратура на Република Косово повдигна обвинявания на Гаши и още двама някогашни шефове по съмнения за корист със служебна позиция или с публична власт и незаконно отнемане от независимост.

Другите двама обвинени - някогашният шеф на департамента по поданство, леговище и миграция в министерството на вътрешните работи на Косово Вальон Красничи и някогашният шеф на дирекцията за миграция и чужденци към косовската гранична полиция Рахман Сюлеймани - бяха освободени от наказателна отговорност.
Обвиненията към Гаши, Красничи и Рахмани бяха повдигнати, откакто на 29 март 2018 година косовската полиция и косовската организация по разузнаване арестуваха при обща акция шестимата турски жители. Преди ареста разрешителните на турците за престояване в Косово към този момент са били отнети, което деяние беше несъмнено по-късно от косовски съд като нелегално.

Според информацията на " Радио Свободна Европа ", откакто са били задържани, турските жители са били депортирани от Косово в Турция посредством обща акция на косовското и турското разузнаване.

Скандалът с депортирането им в Турция през 2018 година провокира интернационалните реакции, като Косово беше подложено на критика и за нарушение на човешките права, написа " Коха диторе ". Там те бяха наказани като част от политическото придвижване на Фетхуллах Гюлен и сега излежават присъдите си в турски затвори.

По информация на " Радио Свободна Европа " един от шестимата турски жители - Мустафа Ердем, общоприет шеф на просветителната институция " Гюлистан " в Косово, е бил наказан на 15 години затвор.

 Как войната на Турция с Как войната на Турция с " учебните заведения на Гюлен " обхвана пет континента

Управляваната от Ердем " Гюлистан " разполага с детски градини и учебни заведения из цяло Косово, за които се счита, че са въодушевени от придвижването " Хизмет " на живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен. В Турция придвижването " Хизмет " е оповестено за терористична формация и е известно под името FETÖ (Фетхуллахистка терористична организация). Турските управляващи упрекват FETÖ за опита за прелом в Турция през 2016 година

Семействата на шестимата турци споделят, че правата на околните им са били потъпкани и в тази ситуация с депортацията от Косово, и в тази ситуация с осъждането им в Турция, което по техни думи е без доказателства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР