Основният наказателен съд в Скопие осъди на седем години затвор

...
Основният наказателен съд в Скопие осъди на седем години затвор
Коментари Харесай

Осъдиха Никола Груевски на седем години затвор

Основният углавен съд в Скопие осъди на седем години затвор някогашния министър председател на Северна Македония Никола Груевски, упрекнат в пране на пари и нелегално придобиване и укриване на имущество.

Груевски, който бе министър председател на страната десетилетие до 2016 година, когато е свален поради голям скандал с противозаконни подслушвания, бе съден задочно.

Той е непосредствен другар на унгарския министър председател Виктор Орбан и се намира в Унгария от ноември 2018 година, откакто получи първа присъда от две години затвор за това, че е употребявал за лични цели „ мерцедес “ на стойност 600 000 евро, закупен с публични пари.

През 2020 година някогашният ръководител на ВМРО-ДПМНЕ бе наказан на година и половина затвор по дело за подстрекателство към принуждение.

Сега е наказан за заграбване на 1,3 милиона евро партийни средства посредством офшорни и локални компании и е употребявал парите, с цел да купува жилища и терени в Скопие. Съдът в Скопие разпореди изземане на тези парцели.

Още четирима души бяха наказани за съучастие по това дело, измежду които неговият братовчед Сашо Миялков, някогашен началник на службата са сигурност и контраразузнаване, който получи 15 месеца затвор.

Съдебните дейности против Груевски са въз основата на противозаконни подслушвания, приключването на информацията от които бе проведено от 2015 година от СДСМ, която тогава беше в съпротива.

Съединени американски щати постановиха наскоро наказания против Груевски поради корупция, както и против Сашо Миялков, упрекнат, че подкопава демократичните институции.

Властите в Северна Македония желаеха несполучливо от Унгария изгонването на Груевски, който твърди, че е избягал след опасност, че ще бъде погубен, в случай че влезе в пандиза.

Той е обвинен и по други каузи, в това число нахлуване против Народното събрание през 2017 година от протестиращи националисти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР