Основният лихвен процент (ОЛП) в България отново бе фиксиран на

...
Основният лихвен процент (ОЛП) в България отново бе фиксиран на
Коментари Харесай

Поредно увеличение на основната лихва в България

Основният лихвен % (ОЛП) в България още веднъж бе закрепен на по-високо равнище от Българската национална банка. Считано от 1 май знакът е избран при 2.77%, или с 0.3 процентни пункта над априлското равнище. Това е осмото следващо месечно нарастване, което е съпоставимо с това за април.

Повишаването на ОЛП отразява покачващите се лихвени проценти при действително подписаните покупко-продажби от комерсиалните банки. Общо за месеците от октомври 2022 година до в този момент междинната рента се е покачила с 2.77%, защото допреди това беше 0%. Всъщност тя беше на това дъно в продължение на доста години и потегли нагоре едвам след дейностите на Европейската централна банка (ЕЦБ) за повишение на главните лихви в еврозоната.

Темпът на повишаване на действителните лихви в България обаче наподобява непълен за Българска народна банка, която се тормози за пазара на заеми в страната, изключително при ипотечните. По тази аргументи централната банка извади „ тежката артилерия “ и преди три дни взе решение да удвои наложителните минимални запаси, които банките би трябвало да поддържат. От 1 юни съотношението резерви/пасиви (основно депозити), което би трябвало да се държи в Българска народна банка, скача до 10%. Месец по-късно би трябвало да бъде увеличено до 12%. Пожарна охрана този метод се цели да се изземе наличен запас от комерсиалните банки, с цел да ограничи опцията им да кредитират клиенти.

Преди това централната банка предприе няколко нараствания на антицикличния буфер, които също бяха за да охладят пазара в България. Но това не свърши особена работа, а статистиката към март сподели, че жилищното кредитиране чупи нови върхове.

Нивото на съществена рента, която постоянно работи от първия до последния ден на съответния месец, няма директно отражение върху лихвите по депозитите и заемите в България. С увеличението ѝ обаче пораства законната рента за веселба както за физически лица, по този начин и за бизнеси. Тя се образува като общ брой от ОЛП и 10 пункта.

 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР