Основният алтернативен път на Суецкия канал е около Иглен нос,

...
Основният алтернативен път на Суецкия канал е около Иглен нос,
Коментари Харесай

Основният алтернативен път на Суецкия канал е около Иглен нос

Основният различен път на Суецкия канал е към Иглен нос, който в действителност е най-южната точка на Африка. Нарича се още и път към нос Добра вяра. Той се намира в югозападния завършек на Африка, на към 50 километра южно от центъра на град Кейптаун - най-южният град в Африка.

Иглен нос е бил главният маршрут преди откриването на Суецкия канал. Това е и главният маршрут за кораби, които са доста огромни за прекосяване през канала. В началото на XXI век този маршрут става още веднъж известен и заради засиленото пиратство към Сомалия. Танкерите с петрол, които пътуват от Саудитска Арабия до Съединени американски щати, би трябвало да преминат 2700 морски благи или 4345 км допълнително, в сравнение с през канала. През Суецкия канал пътят Бомбай-Риека се редуцира с над 10 000 км, а пътят Лондон-Бомбай с 8900 километра.

Преди откриването на Суецкия канал през 1869 година неведнъж товарите се претоварвани от корабите и превозени по суша сред Червено море и Средиземно море.

Иглен нос (също Агуляс ; на африканс: Kaap Agulhas; на британски: Cape Agulhas; на португалски: Cabo das Agulhas) е най-южната точка на африканския континент.

Името идва от португалското му наименование Agulhas (игли) и е обвързвано със скалите и рифовете, в които са се разрушили или развалили доста кораби. Заради тези рискове на носа през 1848 година е издигнат фар. Брегът е монотонен, каменист и в случай че не е изследователският маркер, обозначаващ точката, плавният завой на бреговата линия би затруднил много намирането на точното място.

Иглен нос се намира в пуста област, на 170 километра на югоизток от Кейптаун. Скалите, образуващи Иглен нос, са част от групата на планината Тейбъл. Те са близки до геологическите формирания, които се виждат по грандиозните скални скатове на Тейбъл и нос Добра вяра.

Морето към Иглен нос е известно със зимните си стихии и големите блуждаещи талази, високи до 30 м и способни да потопят даже огромни кораби. Това е и точката, в която се срещат Индийският и Атлантическият океан (според Международната хидрографска организация) - не на нос Добра вяра, или Кейп Пойнт, както от време на време се счита.

На юг от Иглен нос топлото Иглено течение, което следва източния бряг на Африка в южна посока, се обръща назад към Индийския океан. При обръщането му от него се откъсват огромни океански водовъртежи (иглени пръстени), които се носят на запад към Атлантическия океан и придвижват огромни количества топлота и сол от Индийския океан. Този механизъм е измежду основните детайли на циркулацията на топлота и сол в Големия океански конвейерен пояс.

Водите покрай брега са много плитки и са известни като най-хубавия риболовен регион в Южна Африка, прочут като Иглена плитчина. По продължение на първите 250 км към вътрешността на океана дълбочината е по-малка от 100 м, след което дъното пада стръмно надолу.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР