Основните индекси на водещите фондови борси в Европа записаха понижения

...
Основните индекси на водещите фондови борси в Европа записаха понижения
Коментари Харесай

Нов спад на борсите в Европа в края на седмицата*

Основните показатели на водещите фондови тържища в Европа записаха намаления в петък, откакто утежняването на връзките сред Съединени американски щати и Китай ускори опасенията от постепенно възобновяване от икономическите вреди, нанесени от пандемията от COVID-19, съобщи Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 се намали с 2,72 пункта, или 0,8%, до 337,54 пункта. Въпреки това той е на път да запише непретенциозен 2-процентов седмичен растеж, откакто през някои от предходните сесии бе подсилен от очакванията, че разхлабването на ограничаващите ограничения в Европа ще форсира икономическото възобновяване.

Немският DAX регистрира спад 88,93 пункта, или 0,8%, до 10 977 пункта. Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 изтри 77,19 пункта от цената си, или 1,28%, достигайки равнище от 5 938,06 пункта. Френският измерител CAC 40 се намали с 20,74 пункта, или 0,47%, до 4 424,71 пункта.

В четвъртък Пекин заяви, че възнамерява да вкара нов закон за националната сигурност в Хонконг, които може да докара до нова вълна от протести  в специфични административен регион. Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че Вашингтон ще реагира „ доста мощно “ на този ход. Растящото напрежение сред двете най-големи стопански системи на планетата заличи отимизма на фондовите пазари, откакто Тръмп неведнъж упрекна Китай за некомпетентна реакция по отношение на пандемията.

Компаниите с висока експозиция на азиатските пазари регистрираха намаления, като акциите на HSBC и Prudential поевтиняха надлежно с 5,24% и 6,86%

Подиндексът SXEP, който включва фирмите от енергийния бранш, и показателят на суровинните компании SXPP, се намалиха надлежно с 0,49% и 0,76, откакто Китай разгласи, че няма слага цели за растежа на брутния вътрешен артикул тази година. Това сътвори опасения, че търсенето на нефт във втория максимален консуматор в света ще остане ниско.

Акциите на производителите на първокласни артикули LVM и Kering, които са мощно подвластни от китайския пазар, поевтиняха надлежно с 1,39% и 1,50%.

Книжата на френския автомобилопроизводител Renault поевтиняха с 1,57%, откакто финансовият министър Бруно льо Мер съобщи, че не е подписал отпущането на държавно обезпечен заем в размер на 5 милиарда евро, с който компанията да преодолее вредите, нанесени от короанвируса.

Понижения на Уолстрийт

Американските борсови показатели приключиха търговията в четвъртък с намаления на фона новия растеж на заявките за помощ при безработица в Съединени американски щати и възходящото напрежение сред Вашингтон и Пекин, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones се намали с 101,78 пункта, или 0,41%, до 24 474,12 пункта. Широкообхватният показател Standard & Poor`s 500 регистрира спад от 23,1 пункта, или 0,78%, до 2 948,51 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq изтри 23,1 пункта от цената си, или 0,78%, достигайки равнище от 2 948,51 пункта.

Акциите на Amazon паднаха с 2,05%, откакто предходната сесия доближиха рекордна стойност. Останалите компании от групата FAANG също записаха загуби като книжата на Netflix, Alphabet и Apple поевтиняха надлежно с 2,55%, 0,17% и 0,75%. Единствено Фейсбук съумя да се задържи в зелената зона, регистрирайки растежа от 0,62%.

„ Икономическите данни през днешния ден демонстрират, че пазарът на труда продължава да понася тежки удари в кратковременен проект ", споделя Майлък Ароне от State Street Global Advisors. „ Добавете към това растящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай и получавате рецептата за днешното положение на пазара “.

Данните за пазара на труда още веднъж тормозиха вложителите. Според министерството на труда на Съединени американски щати за седмицата до 16 май са били подадени 2,44 млн. заявки за помощи при безработица

Макар че броят на заявките остава извънредно висок, това е седма седмица на спад след рекордните 6,9 млн. заявки, подадени в седмицата до 28 март. Настоящият резултат съставлява намаляване от 249 хиляди по отношение на седмицата, приключила на 9 май, когато бяха регистрирани 2,69 млн. заявки (ревизирани надолу от 2,98 млн.).

В деветте седмици от предприемането на първите ограничаващи ограничения против разпространяването на ковид, без работа са останали към 38,6 млн. американци.

На пазара се отрази отрицателно и решението на Сената на Съединени американски щати да одобри законопроект, който може да попречи на някои китайски компании да продават акции на американските фондови тържища или да набират средства от американски вложители, в случай че не съблюдават регулаторни и одитни стандарти на Вашингтон.

Мярката бе призната, откакто по-рано американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че „ некомпетентността на Китай “ е предизвикала „ всеобщо ликвидиране в международен мащаб “.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха смесени резултати в ранната търговия. Основният показател SOFIX регистрира спад от 0,76 пункта, или 0,17%, до 448,80 пункта. BGBX40 остана без смяна при равнище от 95,76 пункта. BGTR30 напредна с 0,99 пункта, или 0,21%, до 465,51 пункта. BGREIT се задържа на равнище от 133,28 пункта.

 

*Информацията е настояща към 13:00 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР