Основните функции на апарата се запазват Японският модул SLIM се

...
Основните функции на апарата се запазват Японският модул SLIM се
Коментари Харесай

Втората си лунна нощ преживя японският модул SLIM

Основните функционалности на апарата се резервират
Японският модул SLIM се разсъни още веднъж, откакто оцеля при ледените температури на втората си лунна нощ, която продължи две земни седмици, и съобщи нови изображения, предават Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция, базирайки се на японската галактическа организация ДЖАКСА.

" Получихме отговор от SLIM и потвърдихме, че е прекарал сполучливо своята втора лунна нощ ", написа организацията в акаунта в обществената мрежа Екс, отдаден на модула й, който реализира историческо кацане на Луната в края на януари.

Японските експерти се притесняваха, че температурните съмнения, дължащи се на лунната нощ, могат да затруднят възобновяване на връзката с модула, само че тя беше осъществена наред.

" Тъй като нощес слънцето към момента беше високо в небето и оборудването беше топло, навигационната камера е побързала да направи нормалните пейзажни фотоси за малко време ", написа още ДЖАКСА.

Японската галактическа организация разгласява и черно-бяло изображение на скалистата повърхнина на лунен кратер, направено от нейния модул.

Според ДЖАКСА събраните данни също по този начин демонстрират, че някои от температурните датчици и батерийните кафези на SLIM стартират да отхвърлят, само че главните функционалности наподобява се резервират.

Това е общо третото събуждане на SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), който на 20 януари съумя да извърши доста точно кацане на Луната. Така Япония стана петата страна след Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики, Китай и Индия с сходно достижение.

Въпреки това, поради проблем с мотора в последните няколко десетки метра от спускането, SLIM се нарежда под ъгъл, което лиши от слънчева светлина обърнатите му на запад фотоволтаични кафези.

След първичен интервал на безучастие, траял към 10 дни и първо пробуждане, модулът беше подложен в положение на хибернация и оцеля през първата си лунна нощ, преди да бъде наведен още веднъж в латентен режим при започване на март.

SLIM кацна в дребен кратер с диаметър по-малко от 300 метра, наименуван Шиоли. Преди да бъде изключен, галактическият уред съумя да " разтовари " обикновено двата си минироувъра, проектирани да правят разбори на скали от лунната тога, която към момента е доста едва проучена.

Друга сонда - " Одисей ", изпратена от частната американска компания " Интюитив машинс " (Intuitive Machines), съумя да кацне на Луната в края на февруари, само че също " стъпи изкривено ". Миналата събота обаче компанията заяви, че макар очакванията й да го задейства още веднъж след лунната нощ, спускаемият уред дефинитивно е изгаснал.

" Одисей " се спусна най-южно на Луната - област, която съставлява необикновен интерес за огромните сили, защото съдържа вода под формата на лед.

НАСА в последна сметка се надява да възобнови пилотираните полети до Луната като част от програмата си " Артемис " ( " Артемида " ).

Спускаемият уред SLIM е предопределен да учи кратерите и релефа на Луната благодарение на технологии, сходни на тези, употребявани в системите за различаване на лица. SLIM е оборудван със специфична камера, която може да мери наличието на желязо и други детайли в скалите на лунната повърхнина. Данните, получени от галактическия уред, ще бъдат употребявани по-специално в границите на лунната стратегия " Артемис " на НАСА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР