Основните ангажименти на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/

...
Основните ангажименти на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/
Коментари Харесай

Денков призна: Основните ангажименти на НИМХ са към МОСВ, нормално е да бъде към това министерство

Основните задължения на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ са към Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Съвсем обикновено е това ведомство да следи по какъв начин се изразходват средствата, отпуснати от държавния бюджет, по какъв начин се извършват дилемите, които се слагат на института. Това сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в полемика по тематиката за прехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология от Министерството на образованието и науката /МОН/ към Министерство на околната среда и водите, оповестява пресцентърът на МОН.

Акад. Денков прецизира, че дейностите на Национален институт по метеорология и хидрология са разказани в Закона за водите. " Това е същият закон, който дефинира и политиките, които би трябвало да се осъществят от Министерство на околната среда и водите, тъй че през цялото време не е ясно за какво институтът е вкаран в структурите на МОН ", споделя министър Денков.

Според него аргументът, че Национален институт по метеорология и хидрология извършва научна активност и по тази причина би трябвало да бъде към МОН, няма никакво съображение. " Всъщност в структурите на МОН няма нито един теоретичен институт, тъй като ролята на нашето министерство е напълно друга. То би трябвало да дефинира общите политики в региона на науката и да провежда тяхното финансиране посредством разнообразни принадлежности, а не да отглежда институти ", прибавя министър Николай Денков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР