Основната опозиционна партия в Турция апелира най-големия избирателен орган на

...
Основната опозиционна партия в Турция апелира най-големия избирателен орган на
Коментари Харесай

Турската опозиция иска отмяна на изборите от 2018 година

Основната опозиционна партия в Турция моли най-големия изборен орган на страната за анулация на резултатите от локалните избори в 39-те области на Истанбул , както и на миналогодишните президентски и парламентарни избори , откакто управляващите анулираха успеха в кметската конкуренция в града, оповестява АП.

Решавайки в интерес на ръководещата " Партия на справедливостта и развиването " - ПСР на президента Реджеп Ердоган , турската Върховната изборна комисия разпореди да се повторят изборите от 31 март , извоювани от претендента за съпротива Екрем Имамоглу.

Те основават решението си на обстоятелството, че някои чиновници, които следят изборите за кмет, не са държавни чиновници, както се изисква от закона . ПСР твърди, че сходни нередности са повлияли на изхода от кметската конкуренция .
 Анулираха изборите за кмет на Истанбул Обновена
Анулираха изборите за кмет на Истанбул

Ново гласоподаване ще бъде през месец юли

В отговор основната опозиционна Републиканска национална партия - РНП подаде публично искане за анулация на окръжните избори в Истанбул и на общите избори предходната година , като съобщи, че чиновници, които не са държавни, също са направлявали тогавашните бюлетини.

РНП не може да апелира решението на изборния съвет да повтори изборите за кмет, защото е дефинитивно .

ПСР завоюва болшинството от кварталите в Истанбул, както и от общите избори предходната година, което даде на Ердоган нов мандат с необятни пълномощия .

" Ако споделят, че локалните избори са опоррочени, то същото важи и за изборите от 24 юни (2018 г.). Десет хиляди души, които не са държавни чиновници , бяха на дежурство на изборите от 24 юни ", разяснява депутатът от РНП Мухарем Еркек пред кореспонденти след подаването на жалбата.
 Протести в Истанбул след анулирането на кметските избори
Протести в Истанбул след анулирането на кметските избори

Демонстрантите излязоха по улиците с блъскане на тенджери и тигани

" Ако отменяте мандата на Имамоглу, тогава би трябвало да отмените и мандата на Реджеп Ердоган ", добавя Еркек пред членовете на изборния съвет. Той изяснява, че няма доказателства, които да потвърждават, че наличието на недържавни чиновници при бюлетините е повлияло на резултата от гласуването.

Въпреки че не се чака Върховният Избирателен съвет да поддържа апела на опозицията , ходът на РНП служи за откриване на това, което разказват, като неправда.

РНП, която сложи под въпрос независимостта на изборния орган , счита, че нейните членове са подложени на напън от Ердоган . Партията упрекна п резидента в " кражба " на кметството на Истанбул , с цел да си резервира властта над най-големия град и търговски център в Турция.
 Ердоган упрекна
Ердоган упрекна " проведената корупция " за загубата на изборите в Истанбул

Повторното гласоподаване щяло да " укрепи нашата народна власт "

" Ние не имаме вяра и не се доверяваме (на изборния орган). Това е битка за народна власт . Не става въпрос единствено за РНП или Имамоглу ", разяснява Еркек.

Загубата на Истанбул и столицата Анкара на локалните избори в Турция е сериозен удари за Ердоган .

Ердоган упорства, че повторното осъществяване на кметски избори в Истанбул ще укрепи демокрацията , като подсигурява, че волята на народа на Истанбул е в действителност отразена.
 Кметът на Истанбул: Това е изменничество
Кметът на Истанбул: Това е изменничество

Живеем в тирания, показват от опозицията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР