Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са

...
Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са
Коментари Харесай

Дамян Илиев: Задните дворове са най-опасни за разпространението на чумата

Основната заплаха за разпространяване на Африканската чума по свинете са задните дворове. Домашните свине се пускат по улицата, до бунищата, където вървят дивите свине и болестта се предава.

Това изясни пред Българска национална телевизия изпълнителният шеф на Българската организация за сигурност на храните Дамян Илиев.

Трябва да се свикне с това, че в случай че има болни в заден двор, в 20-километровите зони, заплахата за индустриалните ферми е извънредно висока, разясни той.

Илиев уточни, че главните старания в този момент са болестта да не стигне до огромните свинеферми.

Опитваме се да не допуснем вируса в промишлеността, тъй като влезнал в комерсиалната мрежа, опаковките на такова месо се трансформират в нещото, което го придвижва, акцентира шефът на БАБХ.

Той обясни още, че слагането във фризери на месото на към този момент инфектирани животни не е решение, защото вирусът е доста резистентен и може да издържи към година при заледяване.

Съветваме стопаните да ги сваряват. Здраво варене, висока температура. Това може да подсигурява, че самия артикул няма рисковия вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката, добавя Илиев.

Той заяви, че инкубационния интервал за вируса на Африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който инфектираните животни не демонстрират признаци.

Припомняме, че по-рано през днешния ден от Движение за права и свободи показаха терзанието си, че хората ще укриват прасетата си. Според тях държавните инситуциите не са се сработили в сериозна обстановка.

Вчера от БАБХ оповестиха, че всички свине във видинския квартал " Нов път " са рискови.

На съвещание в Министерски съвет беше оповестено, че военна полиция и ветеринарни експерти ще следят процеса на кръвопролитие на свинете в цялата страна, настрана на това всички стопанства от вида заден двор в 20-километровата зона към свинекомплексите би трябвало да бъдат премахнати. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР