Основната инфлация в еврозоната се възстанови през юни, предлагайки комфорт

...
Основната инфлация в еврозоната се възстанови през юни, предлагайки комфорт
Коментари Харесай

Свежата инфлация в еврозоната е известна утеха за ЕЦБ

Основната инфлация в еврозоната се възвърне през юни, предлагайки комфорт на Европейската централна банка, само че към момента не съумява да реализира усъвършенстване, което политиците чакат.
С намаляването на натиска върху растежа и цените през годината, ръководителят на ЕЦБ Марио Драги към този момент съобщи, че ще настъпи по-голямо облекчение на политиката в близко бъдеще, в случай че инфлацията и вероятностите за напредък не се подобрят.
Общата инфлация се резервира постоянна, както се очакваше, на 1,2%, което е много по-малко от задачата на ЕЦБ от съвсем 2%, само че деликатно следената " съществена " цифра (която не включва променливите цени на храните и енергията) скочи до 1,2% от 1% през май.
Докато възобновяване на базисната инфлация е впечатляващо, то е в сходство с упованията и към момента под индикатора през април, което допуска, че общият ценови напън е непретенциозен макар годините на изключителни тласъци от ЕЦБ.
Слабата инфлация от дълго време озадачава политиците.
19-членният валутен блок сътвори над 10 млн. работни места след най-лошите дни на дълговата рецесия, а заетостта е най-високата в историята. Заплатите също нарастват относително бързо, създавайки подобаваща среда за по-високи цени.
И въпреки всичко инфлацията остава слаба, защото предприятията по-скоро биха жертвали личните си маржове, в сравнение с да вдигнат цените. Проблемът е, че в случай че цените не се покачат по време на взрива, те надали ще го създадат по време на стопански спад.
Растежът на еврозоната е едвам 1,2% през тази година, по-малко от половината от цифрата за 2017 година, а натрупващите се в последно време мрачни знаци демонстрират, че това към момента може да бъде оптимистична оценка.
Ключовият индикатор за настроението на еврозоната, оповестен в четвъртък, беше по-слаб от упованията, а необятно следеният показател на IFO в Германия също разочарова.
Цифрите единствено ускориха към този момент необятно публикуваните упования, че ЕЦБ ще понижи лихвените проценти или през юли, или през септември, и ще постави основите за обновяване на покупките на активи.
Целта на тази поддръжка е да понижи разноските за заеми още повече, само че може да не успее да даде забележителен тласък, защото доходността на облигациите към този момент е покрай рекордно високи стойности.
Следващата среща на ЕЦБ е на 25 юли, а вложителите са разграничени в мненията си дали банката ще пусне тласъците или ще изчака срещата си на 12 септември. Макар някои вложители да упорстват да се работи още по-рано, измененията на върха на ЕЦБ могат да усложнят процеса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР