Основен проблем за хората с епилепсия остава липсата на много

...
Основен проблем за хората с епилепсия остава липсата на много
Коментари Харесай

Пандемията ограничи достъпа до лекарства за хората с епилепсия

Основен проблем за хората с епилепсия остава неналичието на доста медикаменти, които фамилиите на хора с епилепсия са принудени да си набират от чужбина. Пандемичната обстановка в допълнение затруднява и тази опция. Това се споделя в прессъобщение във връзка Международния ден на хората с епилепсия, който се отбелязва всеки втори понеделник от месец февруари е отдаден на хората с тази диагноза, която визира над 50 милиона души по света .

" Аз като доктор всекидневно се сблъсквам с този проблем и се връщаме на медикаменти, които са измислени в 19-и век, за жалост, до момента в който модерните липсват ", съобщи доцент доктор Петя Димова, невролог в УМБАЛ " Св. Иван Рилски " и ръководител на Българското сдружение срещу епилепсия.
 НЗОК поема напълно лекуването на епилепсия
НЗОК поема напълно лекуването на епилепсия

Хората с епилепсия в България са към 50 000 души

Националната здравноосигурителна каса реши през 2020 година да реимбурсира устройството за стимулация на вагусовия нерв при 10 пациенти с епилепсия над 18-годишна възраст годишно . Само за седмица за процедурата са кандидатствали четирима пациенти, изясни доцент доктор Петя Димова.

Според ръководителя на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) Веска Събева усложнения има и в процеса на диагностициране и следене на пациентите с епилепсия. Проблемът с достъпа на деца с епилепсия до просветителната система също остава неуреден. Повечето родители са принудени да крият диагнозата на децата си, което като се изключи че крие опасности за здравето им ги излага и на спомагателен стрес от вероятността да бъдат " разкрити ".

За нуклеарно магнитен резонанс (ЯМР-изследване) пациентите чакат най-малко месец и от време на време получават отвод, а в страната има хора с епилепсия , които от години не са прекосявали електроенцефалография (ЕЕГ-изследване), което е неприемливо във века на телемедицината, сподели тя.
 Пациентите, които страдат единствено от епилепсия, не са с висок риск от заразяване с COVID-19
Пациентите, които страдат единствено от епилепсия, не са с висок риск от заразяване с COVID-19

Това стана ясно от рекомендации на УМБАЛ " Св. Иван Рилски " за лекуването на такива пациенти

Същевременно, деца и пациенти с епилепсия, които са преболедували Covid-19, постоянно се оказват във влошено положение, с епистатуси - поредност от тежки епилептични пристъпи. Това e животозастрашаващо положение.

" Пандемията от Covid-19 се отрази доста съществено върху всички хора, само че най-много на хората, които имат някакво заболяване , което постоянно се подценява.
 Епилепсията у нас се лекува нелегално поради липса на лекарства
Епилепсията у нас се лекува нелегално поради липса на лекарства

България била на европейско равнище в диагностиката и апаратурата

Световната здравна организация дефинира 2021 година като основна година за възстановяване на услугите в областта на психологичното здраве . " В положение на нараснала тревога се отключват доста премеждия, в това число релапси на епилептични прояви, и те би трябвало да бъдат адресирани доста по-добре отсега нататък ", съобщи доцент доктор Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България.

По думите на заместител здравният министър Евгени Григоров децата са най-засегнати от това заболяване, тъй като в множеството случаи то се демонстрира още в детска възраст . Не можем да променим обстоятелствата, само че можем да подобрим живота на тези деца в нашата страна.

Асоциацията на родители на деца с епилепсия от години провежда безвъзмездни прегледи в отдалечени райони от страната със съдействието на медицински експерти. Те събират пари за портативният уред за ЕЕГ проучване, с цел да може да доближат и по-отдалечените обитаеми места.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР