Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж обжалва пред Върховния съд в

...
Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж обжалва пред Върховния съд в
Коментари Харесай

Джулиан Асандж обжалва решението на съда да бъде екстрадиран в САЩ

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж апелира пред Върховния съд в Лондон да блокира екстрадицията му в Съединените щати, с цел да бъде изправен пред наказателни обвинявания, оповестява организация Ройтерс. Това е последната стъпка в правосъдната му борба, която продължава повече от десетилетие, написа.

50-годишният Асандж е търсен от американските управляващи по 18 обвинявания, в това число обвиняване в шпионаж, обвързвано с публикуването от WikiLeaks на големи количества поверителни американски военни записи и дипломатически грамове, които съгласно Вашингтон са изложили животи на заплаха.

Миналия месец английският министър на вътрешните работи Прити Пател утвърди екстрадицията му, като нейния офис заяви, че английските съдилища са заключили, че екстрадицията му няма да бъде несъвместима с човешките му права и че той ще бъде третиран по подобаващ метод.

Наближава ли дългогодишната правна сага своя край?

Правният екип на родения в Австралия Асандж е подал тъжба против това решение във Върховния съд, удостовери брат му Габриел Шиптън. Съдът би трябвало да даде утвърждението си, с цел да бъде прегледана жалбата, само че е евентуално правният проблем да завърши с месеци. " Също по този начин призоваваме австралийското държавно управление да се намеси неотложно в тази ситуация, с цел да постави завършек на този призрачен сън ", сподели Шиптън пред Ройтерс.

Сагата стартира в края на 2010 година, когато Швеция изиска изгонването на Асандж от Англия поради обвинявания в полови закононарушения. Когато загуби това дело през 2012 година, той избяга в посолството на Еквадор в Лондон, където прекара седем години.

Когато най-сетне беше измъкнат през април 2019 година, той беше вкаран в пандиза за нарушение на английските условия за освобождение под гаранция, макар че шведското дело против него беше прекъснато. Той се бори против екстрадиция в Съединените щати от юни 2019 година и остава в пандиза.

" Ще се борим с това. Ще използваме всяка опция за обжалване ", сподели брачната половинка му Стела Асанж пред кореспонденти, откакто Пател утвърди екстрадицията му.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР