Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж беше осъден на 50 седмици

...
Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж беше осъден на 50 седмици
Коментари Харесай

Асандж получи от съда 50 седмици затвор

Основателят на " Уикилийкс " Джулиан Асандж беше наказан на 50 седмици затвор. Наказанието му бе наложено от английски съд в сряда, оповестяват международните организации. Причината - той нарушил гаранцията си от преди седем години, когато се укри в еквадорското посолство в Лондон, с цел да избегне изгонване в Швеция.

Асандж закупи популярност след редица изявления, в това число за американските военни интервенции в Афганистан и Ирак и за изискванията на задържане в лагера в Гуантанамо.

През 2010 година създателят на " Уикилийкс " отпътува за в Швеция, където възнамеряваше да получи отбрана. Впоследствие той беше упрекнат в полови закононарушения, отговорността за които Асандж отхвърля. Шведският съд го включи в интернационален лист за търсене, след което бе арестуван в Лондон, само че освободен под гаранция.

През юни 2012 година Уестминстърският магистратски съд издаде присъда за задържане, тъй като Асандж не се явил в съда. Оттогава австралиецът се крие в еквадорското посолство в английската столица.

След задържането му еквадорският президент съобщи, че Асандж няма да бъде екстрадиран в никоя страна, в която би могъл да се изправи против “изтезания или смъртно наказване ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР