Основателят на специализирания сайт desebg.com журналистът Христо Христов се обърна

...
Основателят на специализирания сайт desebg.com журналистът Христо Христов се обърна
Коментари Харесай

Призоваха кандидат-кмета на ПП-ДБ Васил Терзиев да отвори досието на дядо си

Основателят на профилирания уебсайт desebg.com журналистът Христо Христов се обърна с Отворено писмо до претендента за кмет на София, предприемача и бизнесмен Васил Терзиев. Той упорства за достъп до архивите на дядо му (началник на Трето ръководство на Държавна сигурност, военното контраразузнаване над две десетилетия) и на татко му (офицер от Първо основно ръководство на Държавна сигурност, външното разузнаване).

Журналистът се базира на закона за досиетата, който показва, че в такива проблеми достъпът до документите се дава от страна на наследниците.

Христов показва, че евентуално и други представители на медиите ще изискат достъп до въпросните архивни документи. Писмото му е предизвикано от думи на издигнатия от „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “, „ Спаси София “ и „ Екипът на София “ Терзиев. В първото си изявление по  NOVA телевизия той разгласи, че не се тормози от дейности на свои близки в предишното.

Ето  цялото Отворено писмо:

ДО

ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ,

КАНДИДАТ ЗА КМЕТ

НА ГР. СОФИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО

 Уважаеми господин Терзиев,

Обръщам се към Вас с молба да дадете единодушие за запознаване с документите в архива на Държавна сигурност за Вашите татко и дядо, които са служили в нейните структури като щатни чиновници.

Достъпът до тези архивни документи на Държавна сигурност е подбуден от огромния публичен интерес, провокиран от връзката на Вашите близки с тоталитарния комунистически режим след издигане на кандидатурата Ви за кмет на гр. София на идните локални избори през тази есен.

По Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска представителите на медиите и откривателите не можем да получим достъп до сходни архивни документи без единодушието на директните наследници.

Това е и повода да се обърна към Вас като правоприемник, а употребявам формата навън писмо, защото нямам достъп до Вас и не разполагам с Ваши контакти.

Молбата към Вас е подбудена и от Вашата увереност, че не се притеснявате от дейности на Ваши близки в предишното, която изразихте обществено в изявление по NOVA телевизия на 28 юни 2023 година

Убеден съм, че и други представители на медиите сигурно ще демонстрират интерес към въпросните документи и достъпът до тях е най-хубавия метод да се отговори на този интерес.

 С УВАЖЕНИЕ:
Христо Христов,

публицист и създател

на профилирания уебсайт desebg.com

Източник: faktor.bg

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР