Основателят на Microsoft Бил Гейтс изрази увереност, че догодина ще

...
Основателят на Microsoft Бил Гейтс изрази увереност, че догодина ще
Коментари Харесай

Бил Гейтс зададе Следващият голям въпрос за ваксините срещу COVID-19

Основателят на Microsoft Бил Гейтс изрази убеденост, че следващата година ще има ваксина против ковид, само че изясни, че към момента има терзания по отношение на достъпността на лекарството за хората с по-ниски приходи, изключително в разрастващите се страни, съобщи Си Ен Би Си.

В конферентен диалог Гейтс съобщи пред кореспонденти, че „ идващият огромен въпрос “, върху който работи неговата фондация, е по какъв начин да бъдат публикувани имунизациите до тези, които имат най-голяма потребност от тях.

„ Не би трябвало имунизациите да отиват единствено при богатите страни, които печелят при наддаване. Неправилното систематизиране на имунизациите би довело до спомагателни смъртни случаи “, разяснява Гейтс.

Богатите страни, измежду които Съединени американски щати, Япония и Англия, към този момент са поръчали повече от 2 милиарда дози от разработваните ваксини против ковид, което може да ограничи доставките на лекарството до други страни. На този декор обаче се поставят огромни интернационалните старания, изключително от страна на Световната здравна организация, с цел да се подсигурява, че по-бедните страни също ще имат достъп до ваксина.

Без ваксина, коронавирусът може да нанесе огромни вреди върху разрастващите се страни. Според отчет на „ Фондацията Бил и Мелинда Гейтс “, равнището на беднотия към този момент е повишено в редица страни поради пандемията.

Според отчета, който се базира на калкулации на Североизточния университет в щата Илинойс, два пъти повече хора може да загинат в битката с COVID-19, в случай че богатите страни се презапасят с ваксини, вместо те да бъдат разпределени по обективен метод.  

„ В съвсем всяко едно отношение пандемията направи неравенството по света още по-лошо. По-бедните страни страдат повече от богатите, тъй като не разполагат с нужните фискални запаси, с цел да се оправят с рецесията “, разяснява Гейтс пред кореспонденти, като добави, че доста хора в разрастващите се страни не могат да си разрешат да работят от у дома и като цяло получават по-малко пари за работата си.

Към края на месец август повече от 170 страни бяха изразили интерес към присъединяван към към интернационалния механизъм COVAX, който има за цел да обезпечи на обективна основа всички страни с коронавирусни ваксини, когато има такива. Неговата цел е да достави 2 милиарда утвърдени ваксини против COVID-19 до края на 2021 година

„ Фондацията Бил и Мелинда Гейтс “ е измежду създателите и водещи донори на  Алианса за ваксини – GAVI, който управлява COVAX самодейността дружно със Световната здравна организация и Коалицията за нововъведения за епидемиологична подготвеност CEPI.

В началото на септември администрацията на американският президент Доналд Тръмп обаче съобщи, че Съединените щати няма да се причислят към интернационалните старания за създаване и разпределяне на ваксина против новия ковид.

По време на конферентния разговор Гейтс съобщи, че не счита, че заделянето на ваксини и приоритизирането на локалното население от страна на богатите страни като Съединени американски щати е нещо, което би трябвало да бъде укорявано, като подчерта, че Съединени американски щати са дали доста финансиране за развиването на ваксини. Той обаче се надява, че ще бъдат положени повече старания за гарантиране на достъп до лекарството в по-бедните страни. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР