Основателят на Huawei тези дни заяви, че компанията отдавна се

...
Основателят на Huawei тези дни заяви, че компанията отдавна се
Коментари Харесай

Huawei активизира деловите си отношения с Русия

Основателят на Huawei тези дни съобщи, че компанията от дълго време се приготвя за опълчване на Съединени американски щати. От седем години китайският софтуерен колос създава лична различна операционна система, която да се употребява вместо американската Android. Поточните линии на Huawei всеобщо създават лични чипове за фирмените смарт телефони и преносими компютри, с цел да се понижи зависимостта от Intel, Qualcomm, Xilinx, Broadcom и Micron. Корпорацията е подготвена за предвижданата преди този момент обсада, както и цялата китайска стопанска система, която се е подготвила за възможна продължителна икономическа война.

Резервният проект на Huawei очевидно планува по-широка взаимна работа с сътрудниците от други страни, които могат да се опълчват на лобирането на Съединени американски щати. На първо място, това са страните от Европейския съюз, в които интензивно се построява и употребява съоръжение за 5G мрежите, и се подписват нови контракти за основаване на съответната инфраструктура за мобилните мрежи от пето потомство.

Huawei не не помни и другите другарски райони и страни, в това число и Русия. Руското издание „Известия“ заяви, че след въвеждането на комерсиалните наказания от страна на Съединени американски щати, Huawei е изпратил до съветските висши образователни заведения 140 софтуерни поръчки . Китайският софтуерен колос, водач на телекомуникационния пазар, предлага на Русия партньорски връзки по няколко посоки.

Huawei още предходната година стартира взаимна работа с няколко от най-големите съветски проучвателен центрове. Китайската компания е разкрила представителства в Москва, Санкт Петербург и Казан, а малко по-късно и в Новосибирск и Нижний Новгород.

Проведен е и конкурс на тематика осведомително информационните технологии на Huawei и Huawei Cloud, в границите на който са избрани трите най-хубави образователни заведения:
Казанският федерален университетНационалният проучвателен университет „МИСиС:Московският държавен механически университет „Бауман“
А в този момент, през месец май 2019 година е стартирана Програмата на Huawei за проучвания и нововъведения (Huawei Innovation Research Program, HIRP ), в границите на която Huawei предлага финансова поддръжка на съветските университети и институти за водещи иновационни проучвания в областта на телекомуникационните и осведомителните технологии, както и в сродните области

Тези дни китайският колос осезателно е засилил активността си с съветските вузове. Заместник ректорът на Казанския федерален университет Дмитрий Пашин заяви, че в границите на програмата HIRP китайската компания е подала 140 поръчки, с които се планува взаимна работа в следните области:
Оптични технологииБезжични технологииГолеми размери от данни (big data)Изкуствен интелектСъхранение на данниМрежи на бъдещето (FN)Разработване на софтуерДруги
На първия стадий на вузовете се предлага да дефинират дилемите, които са в положение да изпълнят. Следва сключването на общоприет контракт, в изискванията на който е заложено, че университетът, с който е подписан този контракт, има право да взе участие в бизнеса със взаимно основаните артикули.

„Казанският федерален университет работи взаимно с Huawei от 2018 година и към този момент има осем софтуерни разработки за бизнеса“ – сподели Дмитрий Пашин. „Всичките планове са в дейна фаза на договаряния. Един от тях е от региона на изкуствения разсъдък, другият е обвързван с новите перспективни системи за ориентировка, навигация и връзка, а третият план е от региона на квантовата информатика“. Останалите планове са комерсиална загадка.

Според въведените от Съединени американски щати търговски наказания, на най-големият в света производител на телекомуникационна инсталация е неразрешено да купува американски съставни елементи за своите нови артикули и да употребява американски програмен продукт.

„От моя позиция, ние не би трябвало да гледаме на протичащото се с Huawei, не като на някакъв софтуерен трилър и просто да вземем пуканки и да чакаме какво ще стане по-нататък“ – сподели генералният шеф на компанията „Отворена мобилна платформа“ Павел Ейгес. „Ние би трябвало да знаем, че това е един образец, какво може да се случи с всяка една огромна софтуерна компания, която сериозно доста зависи от американските технологии“.
Търговската война
Ситуацията с Huawei е единствено един епизод от огромната комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай. И двете страни имат лостове и козове. Така да вземем за пример, Съединени американски щати може да забрани импорта на чиповете на Qualcomm, които се употребяват в забележителна част от китайската електроника. Но Китай може да отговори с рисков ход и да стартира да продава американските дългови облигации, запасите от които в КНР доближиха $1,2 трилиона. Това без подозрение ще увеличи рисковете – за Съединени американски щати ще нарасне цената на идващите заеми, а това осезателно ще понижи икономическия растеж на страната.

Експертите от московския център Карнеги смятат, че Китай се приготвя за доста дълго опълчване. Всички държавни средства за всеобща информация на страната разгласяват публицистичния материал на Huanqiu Shibao (环球时报) със следните думи:

„Американската страна води тази война от лакомия и незнание. Ако Съединени американски щати престане да се ежи и да лъже, то тяхното морално предимство ще се изпари. Китай се бори, с цел да отбрани своите законни права и интереси“.

Истински възторг в Китай провокира държавният ефирен канал CCTV-1, водещият на който прочете следния текст:

„Както сподели ръководителят Си Цзинпин, китайската стопанска система не е езерце, а море: поройният дъжд може да размие езерцето, само че не може да нанесе щета на морето. И след доста порои морето остава непоколебимо. Китай не желае тази битка, само че е подготвен за нея. След пет хиляди години напредък и проваляне каква борба не би издържал китайският народ?“.

Само за няколко дни това видео събра над три милиона коментара.

Експертите от Московския център Карнеги показват вяра, че комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай няма да нанесе щета на международната стопанска система, само че е ясно, че всички ще изгубят.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР