Основателите на едноименния софийски център и фондът Invenio на Елвин

...
Основателите на едноименния софийски център и фондът Invenio на Елвин
Коментари Харесай

Новата верига Поликлиники България

Основателите на едноименния софийски център и фондът Invenio на Елвин Гури възнамеряват да отворят 25 поликлиники в огромните регионални градове. Това ще стане посредством обединение сред SAT Health и " Верум " - сдружение - мажоритарен акционер в поликлиниката и Първа детска консултативна клиника. SAT Health ще придобие 100% от дяловете на " Верум " в бизнеса, като договорката дефинитивно ще приключи напролет. Първите нови поликлиники ще бъдат в Пловдив, Варна и Бургас, а бизнесът дотук е с оборот към 6 млн. евро.

Голяма част от градското население избира да бъде преглеждано отвън болница - от положителни лекари, бързо, в приветлива и чиста конюнктура, и е готово да заплати за това, без да чака здравната каса, която хронично не обезпечава задоволително посоки за проучвания и диагностика отвън болница.

След здравната промяна от 1999 година единствената опция за това бяха някогашните поликлиники, които дават чартърен кабинети на лекари и в които по завещание от социализма са останали да работят лаборатория и рентген. Впоследствие обаче бяха издигнати голям брой нови частни диагностично-консултативни центрове (по-съвременното название на някогашните поликлиники), а след 2008 година лечебните заведения - държавни и частни, получиха позволение да отварят свои доболнични центрове, в които работещите в тях лекари да преглеждат по здравна каса или против възнаграждение.
Реклама
В тази конкурентна среда дълго време най-големият диагностично-консултативен център беше варненската поликлиника " Сити клиник " (сега " Аджибадем Сити клиник " ), в която за първи път пациентите можеха да бъдат изследвани с ядрено-магнитен резонанс и скенер отвън болница (виж карето).

Изискванията на пациентите са доста по-големи през днешния ден - те търсят на едно място всички вероятни лекари, опция за наблюдаване и лекуване отвън болница, електронни здравни досиета с цялата информация за здравето им, лаборатория, аптека и грижа за цялото семейство - от бебетата и децата до възрастните хора.

Такава услуга оферират от 2008 година " Поликлиники България " и Първа детска консултативна клиника в София, които в края на предходната година подписаха стратегическо партньорство с компанията " САТ хелт " (SAT Health). те се целят да отворят 25 такива поликлиники във всички огромни регионални градове до 2028 година и да пренесат в цялата страна бизнес модела на доктор Бранимир Радуилов и доцент Рада Маркова, които са създатели на двете поликлиники - за възрастни и деца. Групата ще дава здравни грижи на своите пациенти посредством медицински центрове, домашни визити и телемедицина, всички обединени в цифрова платформа.
" Поликлиника България " е една от най-известните в столицата, в нея преглеждат над 200 лекари. Фотограф: Надежда Чипева Здравната сглобка
Самите " САТ хелт " породиха през 2017 година като анализаторска компания на данни за фармацевтичния пазар, по-късно разшириха бизнеса си и привлякоха частния капиталов фонд Invenio Partners, получиха от него финансиране 3 млн. евро в края на 2022 година Разраснаха се в извънболничната здравна помощ посредством своeто здравно сдружение " Хейлан кеър " - поликлинични центрове, грижи по домовете, в това число и обществен патронаж и грижи за възрастни хора.
Реклама
Придобиването на дяловете на " Верум " в поликлиниките ще бъде четвъртото и най-голямото за " Хейлан ", след покупко-продажбите за " Дом Медик " - медицински център, предлагащ и медицински прегледи вкъщи, " Пиа матер " - компания, предоставяща грижи вкъщи за възрастни, и медицински център " Блокс ", ситуиран в " Бизнес парк София ". Новооснованият медицински бизнес на " САТ хелт " обслужва към 50 хиляди пациенти годишно с екип над 80 лекари, медицински сестри и обществени асистенти.

Бизнесът на доктор Радуилов и доцент Рада Маркова е огромен и не е единствено софийски, " Поликлиники България " има в Перник и Плевен, следва разкриване на бургаска детска поликлиника през идната година. Средно 75% от приходите им, които са към 6 млн. евро годишно, са от кешови заплащания от самите пациенти и техните близки. Поликлиниките работят и със здравната каса. В момента в тях лекуват общо над 300 души, като 200 от тях са лекари, които обслужват към 250 хиляди пациенти годишно. Приходите на " Верум ", която стопанисва " Поликлиники България " през 2022 година, са над 3 млн., а на Първа детска консултативна клиника - 4.2 млн. лева, като и двете сдружения са на облага.

Според Елвин Гури, сътрудник в Invenio, бизнес моделът на " Поликлиники България " и детската клиника, в композиция с този на " Хейлан ", ще трансформира компанията в неповторим новаторски снабдител на интегрирани здравни грижи, който включва медицински центрове, визити по домовете; телемедицина и data analytics, и може да се придвижи и в прилежащите на България страни - Румъния, Сърбия, Македония и Албания. В момента двете компании приказват за началото на стратегическо партньорство, а самото придобиване се чака пролетта и ще е за 100% от акциите.
Комфортът на децата е главен акцент в Първа детска консултативна клиника. Фотограф: Надежда Чипева 15 години в бранша
Историята на поликлиника " България " е история на фамилен медицински бизнес, който поражда в дребен кабинет в кв. Борово, гр. София през 2008 година, учреден от доктор Рада Маркова. Постепенно в този кабинет стартират да работят трима лекари, насочени напълно към работа с деца. В този кабинет се реализира профилактика, имунизация и лекуване на остри и хронични положения при деца. Няколко години по-късно доцент Рада Маркова и доктор Радуилов реализират своята фантазия - на територията на Централна ветеринарна клиника след ремонт поражда Първа детска консултативна клиника - София - детски амбулаторен център от ново потомство, където се затваря целият диагностично-терапевтичен цикъл към детската грижа. В него заработва и " дневен стационар " за амбулаторни процедури и лична клинична лаборатория. Откриването на МЦ " Първа детска консултативна клиника " - София, е през септември 2012 година, когато през прага на клиниката пристъпва първият пациент. Дейността на клиниката се уголемява лавинообразно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР