Основатели на алтернативния фонд са консултантът Виктор Манев (вдясно) и

...
Основатели на алтернативния фонд са консултантът Виктор Манев (вдясно) и
Коментари Харесай

Новият финансов мост

Основатели на различния фонд са консултантът Виктор Манев (вдясно) и дългогодишният управител на капиталов медиатор Николай Мартинов

© Цветелина Белутова Инвестиционна скица ще набира средства от огромните вложители като пенсионните фондове и ще купува дялове в компании.Алтернативният механизъм за дялови вложения ще е под някаква форма на надзор от КФН, само че няма да се търгува на борсата.Компаниите, които получат финансиране против миноритарен дял, евентуално след години ще станат обществени сдружения 1.48 трлн. евро активи ръководят различните капиталови фондове в Европа по данни на промишлеността за 2017 година Кои са мениджърите създатели

Виктор Манев е финансист с кариера в консултирането и вложенията както на български, по този начин и на задгранични компании. Участвал е в основаването на първия пенсионен фонд в България и е деен в построяването на браншова организация на управническите консултанти.

Николай Мартинов е прочут на финансовия пазар като дълготраен началник на капиталовия медиатор " Карол " и един от ранните вложители в " Инвестор.Бг ". Той стои зад първото IPO (първично обществено предлагане) на Българската фондова борса (БФБ) и зад въвеждането на COBOS като първата електронна платформа за търговия на фондовия пазар.На българската борса от години е пусто - с дребно предложение и слаб интерес от купувачи. Междувременно доста млади компании порастват, а пенсионните фондове натрупат милиарди, без да могат да влагат в тях. Един тип мост, който да ги свърже, предлага нов за България, само че не и за Европа капиталов фонд. Той е учреден от консултанта Виктор Манев и дългогодишния управител на капиталов медиатор Николай Мартинов.

Оферта към огромните

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новият фонд е основан през юни с 2.5 млн. лева организационен капитал. Средствата са набрани от десетки дребни вложители, измежду които има както физически, по този начин и юридически лица. От листата на записалите акции при учредяването е видно, че обособените акционери са влагали разнообразни по мярка суми - от хиляда до 200 хиляди лева, като създателите от " Импетус Капитал " Николай Мартинов и Виктор Манев имат миноритарно присъединяване от към 13% персонално или посредством свои сдружения.

Според устава на " ИмВенчър II " фондът ще има 10-годишен небосвод на активност с опция за удължение на живота му с още две години. Таванът на ресурса, който може да набере и влага, е 50 млн. лева и ще бъде получаван с процедури по нарастване на капитала, само че не през борсата. Първата от тях може да се организира още тази година, в случай че бъдат сполучливи договарянията с евентуалните нови вложители, изясни Николай Мартинов.

" Фондът е насочен към професионални вложители - това са по-големите институционални вложители - пенсионните фондове, договорните фондове, които сега оперират с близка до нулевата рентабилност, с отчитане на инфлацията. По принцип те имат предел за вложение на 1% от активите си в различни капиталови фондове, който не са употребявали досега ", изяснява Николай Мартинов, като обръща внимание, че по света тази опция интензивно се експлоатира.

Той прибавя, че при водените до момента диалози с представители на промишлеността е имало " топлота в погледа ", само че с цел да бъдат извоювани подобен вид вложители, ще има път за извървяване. " За да реализираме стремежи размер на фонда, е належащо най-малко три институционални вложителя по едно и също време да вземат по 20%. Обичайното изречение, което чуваме от играчите, е, че всеки желае да е трети. Причината е, че не са склонни да носят риск ", разяснява Виктор Манев, съгласно който това може да се промени поради нуждата за този клас вложители да реализират рентабилност за клиентите си.

За да се започва фондът, сдружението " Импетус Капитал " е получило позволение от Комисията за финансов контрол (КФН) да ръководи различна капиталова скица и е вписано в обществения указател. В момента тече изясняване на нормативната уредба, с цел да се отговори на въпроса по какъв метод и с каква честота ще бъде разкривана информация до вложителите. От " Импетус " обясниха, че имат подготвеност да разгласяват чиста стойност на дяловете, когато активността на фонда бъде задвижена, както и друга информация, която би била потребна за вложителите.

" Ние таргетираме над 15% възвращаемост. Имаме и претекст да реализираме тази рентабилност - три четвърти от възнаграждението при нас идва, откакто разпределим приход на вложителите. Алтернативните фондове на международно равнище от 2007 година насам носят рентабилност от над 10% годишно ", показва Николай Мартинов. Спокойствие на създателите дава следната статистика: " Има над 10 400 компании в България, които порастват двуцифрено като доходи от продажби и облаги ", акцентира Николай Мартинов, съгласно който като дялов вложител в такива компании " ИмВенчър II " би могъл да реализира задачите си. Естествено, гаранция няма.

Тази група компании е недостъпна за огромните вложители, защото са непублични. Пенсионните фондове не могат да влагат запас в подобен вид компании. " Ще ви дам образец - ние инвестирахме в " Алтерко ", когато беше непублична. Направихме я обществена и в този момент към този момент пенсионните фондове влагат в нея ", показва Мартинов.

Трамплин към борсата

Помощта, която " ИмВенчър II " ще оказва за бизнесите, ще е главно финансова, само че освен. " Ние ще бъдем в фирмите сред 7 и 9 години. Целта ни е да подкрепим проектите им за напредък, като по едно и също време ги създадем по-банкируеми и инвестируеми. Ще ги качваме на борсата, след което ще търсим излаз. "

Когато набере нужния потенциал с нарастванията на капитала, фондът ще може да дава финансиране сред 1 млн. и 3 млн. лева Получатели ще са междинни по мярка компании, които имат доходи над 1 млн. лева за последните 12 месеца. Срещу финансирането те ще се разделят с до 30% от собствеността в компанията в интерес на " ИмВенчър II ". Същественото миноритарно присъединяване ще дава опция на представител на фонда да взе участие в ръководството на сдружението и това ще е гаранция, че то следва бизнес проекта си и по едно и също време с това се обезпечава отбрана за вложителите.

" Ние договаряме един бизнес проект, в който дефинираме стадии на развиване - така наречен milestones, през които компанията ще премине във времето. И когато тя извърши своята част от проекта, ние изпълняваме своята част от финансирането. То няма да се дава едновременно. По този метод ограничаваме риска за вложителите ", изяснява Мартинов. Според него, в случай че " ИмВенчър I " има 8 компании в портфейла си, то " ИмВенчър II " може да ги удвои.

На въпрос дали ще може ресурсът от новия фонд да се насочва към компании, към които към този момент има експозици, като да вземем за пример " Алтерко ", " Дискордиа " или " Ексайтъл ", бизнесмените дават отговор, че това е " част от тактиката, защото пазарът е извънредно гладен за пари ".

В добър миг

Според Виктор Манев вложителите във фонда не трябва да се тормозят от риска, че след дългия интервал на стопански напредък скоро може да последва изстудяване и това да попари упованията за рентабилност в близко бъдеще. " Инвестираме в новаторски компании. Това, което видяхме при последните рецесии, е по какъв начин тя отсява ефикасните от тези, които не са. Да, допустимо е една рецесия да смачка облагата. Да, в случай че стопанската система спадне от 3% на 1.5%, то за бизнеса двоен спад значи намаляване в растежа на приходите от 30% на 15% ", разсъждава Манев.

Очакванията на бизнесмена са, че доста скоро на пазара в България ще се появат и други различни капиталови фондове, което не би било притеснително, поради огромната потребност от финансови инжекции за бизнеса, изключително в сегмента над 5 млн. лева Прогнозата на Манев е, че през идващите три години ще има пик на вложенията в стартъпи поради ресурса, който следва да се излезе през Фонда на фондовете. Екипът на " Импетус " опита да стане управител на един от тези нови фондове, само че неуспехът на процедурата в държавната конструкция не увенча с триумф напъните. Набраната инерция обаче се е оказала плодотворна и подготовката е дала подтик за основаването на новия различен фонд.. Q&A

Каква е историята на фонда?

Виктор Манев:

" Ние бяхме тръгнали в тази посока: бяхме събрали екип, имахме модел. След като към този момент бяхме основали първия сходен инструмент с " ИмВенчър I ", чийто капитал от 3.6 млн. лева е вложен напълно, стартирахме и втория инструмент. Той е във типа командитно сдружение, което допуска, че нашите вложители ни имат доверие.

Николай Мартинов:

Една от трите огромни аргументи за проваляне на фирмите е неналичието на финансиране. Особено във етапа в началото набиране на капитал (seed). Там се дават едни дребни суми, фирмите стартират да работят, потвърждават концепцията си и на идващото равнище няма кой да ги финансира. Ние взехме решение да се фокусираме главно върху растежа, тъй като тук имаме най-големи умения и можем да разгърнем цялостния си потенциал.

Каква е ролята на фондовата борса във вашия модел?

Виктор Манев:

" Ще търсим излаз от сдруженията, в които влагаме, през фондовата борса, което значи, че ще търсим разновидности да ги качваме на борсата. Начинът за постигане на този пазар е сложен. Той е свръхрегулиран и упованията към една дребна компания са високи.

В същото време живеем в XXI век и скоростта е от огромно значение. Клиентите доста бързо мигрират от една платформа на друга и в случай че ти забавиш с шест месеца една компания по пътя й на развиване посредством блокиране на достъпа до финансиране с някаква административна пречка, то я хвърляш в съществено предизвикателство. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР