Осми фолклорен празник на житото ще се проведе тази събота

...
Осми фолклорен празник на житото ще се проведе тази събота
Коментари Харесай

Фолклорен празник на житото в старозагорското село Преславен

Осми фолклорен празник на житото ще се организира тази събота (26 юни) в старозагорското село Преславен.Начало ще бъде обещано в 9.00 часа, когато цветно шествие от локални самодейци и деца от ДГ " Детски парадайс " ще преминат по улица " По пътя на хляба " и ще отидат на равнищата. Жътварите ще покажат със сърпове и паламарки по какъв начин в предишното се е прибирало житото на най-малките жътварчета.

„ Всеки, който желае ще може да се потопи за момент в предишното и да опита майсторството на жътвата “, споделят уредниците.

В 9.30 часа ще бъде осъществен церемониален водосвет за здраве, а формалното разкриване на празника е планувано за 10.30 часа.

Програмата ще продължи с осъществявания на ДПГ „ Росна китчица “, ЖПГ „ Росна китка “ и МГП „ Жътвари “. Кръшно българско жътварско хоро с Донка и Тодор Кожухарови ще се извие в центъра на селото по обяд.

Всички поданици и посетители ще се насладят на демонстрации по подготвяне на самун,  гюзлеми, катми и други тестени произведения. Най-малките ще могат да се включат в детски кулинарен ъгъл „ Бабо, дай ми точилката “.

Организатори на празника са кметството на село Преславен, НЧ „ Димитър Наумов-1908 “ и пенсионерски клуб село Преславен, с поддръжката на Община Стара Загора.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР