Още в началото на тази година туроператорът обяви, че се

...
Още в началото на тази година туроператорът обяви, че се
Коментари Харесай

Китайската Fosun преговаря да купи туроператорския бизнес на Thomas Cook

Още при започване на тази година туроператорът разгласи, че се готви да продаде своя авиопревозвач за набиране на средства, с които да успее да обезпечи финансовата си непоклатимост и да понижи задълженията

Китайският конгломерат Fosun договаря за придобиването на туроператорския бизнес на Thomas Cook. Това оповестява Financial Times след удостоверение от самата компания, носеща името на известния английски предприемач. Китайската група държи една пета от акциите на Thomas Cook и е притежател на ваканционния бизнес на европейската компания Club Med. Тя беше посочена като вид за осъществяване на избавителната стратегия на Thomas Cook, откакто цената на акциите ѝ се срина през май. Тогава клиентите на оператора се тормозиха за резервираните си почивки, а вложителите - за бъдещето на 178-годишния бизнес.

Почти несъмнено

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Разклатената от ниското търсене на обичайни туристически пакети и високи задължения компания удостовери в понеделник, че се водят договаряния за договорка. След новините акциите ѝ скочиха с 24% по време на утринната търговия до 20 паунда.

" Няма подозрение, че договарянията ще прераснат в публично предложение. Въпреки това бордът ще прегледа всяка евентуална оферта и другите стратегически благоприятни условия, с които разполага, с цел да максимизира цената за всички заинтригувани страни ", изясняват от Thomas Cook.

Миналата година пазарната капитализация на туроператора се сви с близо 80%, а през май цената на акциите падна с 14%. Компанията побърза да успокои клиентите си след случилото се, като изясни, че " ще работи както нормално ", както и че се стреми към подсилване на финансовото си положение. Бързо по-късно книжата на компанията нарастнаха с 18%. В началото на тази година туроператорът разгласи, че се готви да продаде своя авиопревозвач за набиране на средства, с които да успее да обезпечи финансовата си непоклатимост и да понижи задълженията, а в края на април съобщи, че ще търси покупател за целия си бизнес.

Какво се случи

През 2018 година Thomas Cook претърпя тежки загуби, когато горещините в Северна Европа трансформираха потребителските настроения и хората, които вършат резервации в последния миг, взеха решение да изчакат да стане по-хладно. Компанията предизвести за по-ниски годишни доходи от предстоящото, а загубата за предходната година преди облагането с налози е 163 млн. паунда спрямо 9 млн. паунда облага през миналата. Забавените резервации и валутните разлики оказаха въздействие и върху чистия дълг на туристическата компания, който доближи 389 млн. паунда при 40 млн. година по-рано.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР