Още през миналата година стана ясно, че от 2022 година

...
Още през миналата година стана ясно, че от 2022 година
Коментари Харесай

“Черни кутии“ в автомобилите – необходимата промяна у нас

Още през предходната година стана ясно, че от 2022 година всички нови коли, създавани и продавани на територията на Европа, би трябвало да бъдат оборудвани със специфични устройства, сходни на черните кутии в самолетите, които ще записват данни при положение на акцидент и ПТП.

Технологията съставлява електронен чип, който се интегрира на място, което е най-защитено при удар и което записва данни 5 секунди преди произшествието. След това посредством специфичен диагностициращ апарат тези данни се достъпват и могат да оказват помощ за схващане на аргументите за злополуката.

У нас тази услуга ще се прави от компанията „ Фактдетект “, която е единствен лицензиран оператор за България, оторизиран да " смъква " информацията от колите след произшествие. Преди към година ви разказахме за началните стадии на консолидиране на тази нова за нашата страна технология, а в този момент взехме решение да разберем по какъв начин се развиват нещата.

За задачата беседваме с Мартин Танчев, създател на „ Фактдетект “ - компанията, лицензирана да извлича информация от „ черните кутии “ на колите у нас.
 “Черни кутии “ в колите – нужната смяна у нас

Здравейте господин Танчев, изминаха няколко месеца от последната ни среща. Как се развива активността, обвързвана с добиване на информация от „ черните кутии “ на колите?
Здравейте, последната половин година бе доста динамична за „ Фактдетект “. Извличането на данни от електронните модули на колите се трансформира във все по-популярен и употребен способ за определяне на събитията, при които е настъпило обещано ПТП. За този интервал успяхме да реализираме съглашения с водещи застрахователни компании, с които работим интензивно. Също по този начин услугата бе показана пред органите на Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата на Република България.
Вече сме говорили по тематиката, само че припомнете какво съставляват „ черните кутии “ в колите?
„ Черната кутия “ съставлява фабричен интегриран чип, който записва информация за държанието на лидера, системите за обезопасяване на пасажерите и елементи за придвижването на автомобила преди, сега на настъпване, а от време на време и след настъпване на ПТП. Това дава опция за добиване на точна информация за времето, хронологията и дейностите подхванати от лидера в другите етапи на пътнотранспортното произшествие. Интегрирането на „ черни кутии “ в колите е нужната смяна и е една от най-успешните начинания на Европейската комисия.
Използването на сходен способ ползва ли се в други страни в Европейски Съюз?
Използва се съвсем във всички страни, като в част от тях, да вземем за пример Австрия, Холандия, Германия, Кипър, извличането на данни се реализира и от полицейските управляващи. Данните извлечени от „ черните кутии “ са материално доказателство и се употребяват в помощ на проверяващите органи. Повечето хора считат, че сходна иновация работи в техен ущърб, само че в обстановка, когато даден човек е изправен пред предизвикването да потвърди невинността си, предоставяната от “Фактдетект” услуга може да бъде в негова изгода.
Как въздействат „ черните кутии “ върху държанието на водачите?
Точната дума е предварителна защита. В Съединени американски щати, където консолидираното на записващи устройства е наложително, е направено научно проучване, в което по неоспорим метод е потвърден позитивният резултат, който записващите устройства имат върху държанието на водачите. Ефектът е по-скоро психически и в основата му е това, че всеки човек би бил по-отговорен и деликатен до момента в който кара, знаейки че при пораждане на произшествие по негова виновност, не може да прикрие отговорното си държание и следствията мъчно могат да бъдат избегнати.
 “Черни кутии “ в колите – нужната смяна у нас

Какви са случаите, на които попадате най-често в практиката си?
Най-честите случаи са катастрофи, настъпили вследствие на несъобразена скорост и загуба на надзор върху ръководеното МПС. Твърдението, че високата скорост убива е безспорна истина и хората би трябвало да подхождат доста отговорно към нея и като цяло към шофирането. Често попадаме на манипулирани събития и съзнателно прикриване на условия пред застрахователни компании, само че това е процедура, която съществува в целия свят и надали е изненада за някой.
Застрахователните компании ли са главните ви сътрудници?
Категорично да. Рискът, който носят по подписаните застрахователни контракти е извънредно висок и за фирмите е значимо да знаят при какви условия настъпват събитията, за които дължат застрахователно обезщетение. Случва се да ревизираме дали коли, оповестени за обмен са претърпявали произшествия, защото записите не могат да бъдат изтрити, само че това са по-скоро изключения. Не това е фокусът на активността ни.
Какви са провокациите пред Вас?
Най-голямото предизвикателство е това, че по-голямата част от колите, движещи се по родните пътища, не са оборудвани с сходни записващи устройства, което лимитира обсега на услугата, само че с времето това ще се промени, защото всички производители на коли са задължени да дават такава опция за колите, създадени за европейския пазар след 2022 година
Планирате ли разширение на териториалния обсег на услугата?
Към момента компанията предлага услугата на територията на България, а в страните членки на Европейски Съюз това се случва, чрез наши сътрудници. Проучваме благоприятни условия за нахлуване на прилежащи пазари отвън Европейски Съюз, само че обстановката, подбудена от „ Ковид-19 “, ни забави, а и всяка наша стъпка би трябвало да бъде съобразена със законодателството на съответната страна, което лишава много време.

В умозаключение ще кажем, че тази мярка има за цел забележителното понижаване на пътно транспортните катастрофи с съдбовен край, като задачата е амбициозна, само че и дълготрайна - до 2050 година броят на починалите в резултат на ПТП да бъде редуциран до нула. За страдание все още не е взето решение по какъв начин старите коли ще се оборудват с новата технология.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР