Още през март 2020 г. общият показател на бизнес климата

...
Още през март 2020 г. общият показател на бизнес климата
Коментари Харесай

Бизнес климатът се влошава с 3,7 пункта още през март

Още през март 2020 година общият индикатор на бизнес климата се намалява с 3.7 пункта спрямо февруари. Очакванията да настъпваща икономическа рецесия се усещат във влошения бизнес климат в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите.

Бизнес климатът в индустрията понижава с 5.2 пункта, съгласно данните на Националния статистически институт вследствие на песимистичните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Според тях има понижение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с намалени упования за активността и личния състав през идващите три месеца.

През последния месец се ускорява неподходящото въздействие на фактора " несигурна икономическа среда ", който измества на второ място усложненията на предприятията, свързани с дефицита на работна мощ.

Относно продажните цени в индустрията преобладаващите упования на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно. спада с 6.6 пункта вследствие на по-неблагоприятните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им по отношение на размера на продажбите и поръчките от доставчиците (както от вътрешния, по този начин и от външния пазар) през идващите три месеца също са по-резервирани.

Конкуренцията в сектора продължава да е главният проблем за развиването на бизнеса. Регистрирано е и повишаване на отрицателното въздействие на фактора " несигурна икономическа среда ", който измества на трето място усложненията, свързани с незадоволителното търсене.

По отношение на продажните цени по-голяма част от търговците чакат те да останат без смяна през идващите три месеца.

Конкуренцията в сектора продължава да е главният проблем за развиването на бизнеса. Регистрирано е и повишаване на отрицателното въздействие на фактора " несигурна икономическа среда ", който измества на трето място усложненията, свързани с незадоволителното търсене.

По отношение на продажните цени по-голяма част от търговците чакат те да останат без смяна

И в областта на услугите през март се отбелязва спад с 3.1 пункта, което се дължи на резервираните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. По отношение на търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като леко понижена, до момента в който упованията за идващите три месеца са удобни.

Основните фактори, затрудняващи активността, остават свързани с конкуренцията в сектора, несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ. Същевременно последната анкета регистрира нарастване на неподходящото влияние на фактора " незадоволително търсене " (с 9.1 пункта).

Относно продажните цени в бранша на услугите мениджърите плануват те да запазят своето ниво през идващите три месеца.

Единствено в строителството през март бизнес климатът се усилва с 1.4 пункта, което се дължи основно на удобните оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията, отбелязва Национален статистически институт. По тяхно мнение има известно нарастване на получените нови поръчки през последния месец, като и упованията им за строителната интензивност през идващите три месеца се усъвършенстват.

Анкетата записва усилване на отрицателното влияние на фактора " дефицит на работна мощ ", като 52.2% от мениджърите го показват като главен проблем за активността си. На второ и трето място остават усложненията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора.

По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат те да запазят своето ниво през идващите три месеца. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР