Още през 2014 година прокуратурата е направила проверка за даването

...
Още през 2014 година прокуратурата е направила проверка за даването
Коментари Харесай

От 2014 г. прокуратурата знаела за незаконно давано бг гражданство

Още през 2014 година прокуратурата е направила инспекция за даването на българско поданство от Държавната организация за българите в чужбина, като е било установено редовно нарушение на законодателството и това, че е давано поданство на лица с небългарски генезис.
 Българи в чужбина желаят закриване на ДАБЧ  Сигнали за търговия с документи за българско поданство в ДАБЧ имало още през 2014 година  Сименов подал сигнал против ДАБЧ, само че първо го съветвал със
От държавното обвиняване през днешния ден разпространиха документи, свъразани с работата по случая в организацията. Председателят ѝ Петър Харалампиев е упрекнат за присъединяване в проведена незаконно група за предоставяне на поданство против рушвет. Той беше отхвърлен от поста си, а от Вътрешна македонска революционна организация, от чиято квота е Харалампиев, съзряха политическа офанзива от страна на Движение за права и свободи. 

От прокуратурата оповестиха, че още през 2014 година са отправили писмо до тогавашния и.д. ръководител на организацията Йордан Янев за прекратяването на практиката за предоставяне на поданство в нарушаване на закона. Установена е процедура за предоставяне на поданство на лица, въз основа на документи, които не съдържат данни за българския им генезис. В същото време ДАБЧ е отказвала да издаде уверение на лица, които са потвърдили българския си генезис.

Две години по-късно при повторна инспекция практиката още веднъж е била открита от прокуратурата, за което е бил известен ръководителя Борис Вангелов, понастоящем народен представител в групата на Обединените патриоти от квотата на Вътрешна македонска революционна организация. От писмото излиза наяве, че в организацията не престават да се дават удостоверения за поданство на лица, които не са потвърдили, че имат български генезис. 

Тогава прокуратурата открила, че в ДАБЧ се дава поданство на лица, които имат български родственици по съребрена линия от разнообразни равнища. Това съгласно прокуратурата е причина за незаконосъобразно издаване на уверение. 

" Следва да се реши този аршин, защото формалното му наличие не предпоставя във всички случаи издаване на законосъобразни актове ", се показва в писмото на прокуратурата.

През януари тази година от държавното обвиняване са съобщили на правосъдния министър Цецка Цачева, че след самосезиране от медийни изявления, прокурори са разкрили 114 случая на издадени удостоверения за българско поданство на лица, търсени от Интерпол. С това писмо прокуратурата е упълномощила инспекцията да бъде направена от дирекция " Българско поданство " към правосъдното министерство.

До момента от прокуратурата не дават отговор на въпроса дали сигнал за нередности в ДАБЧ е бил импортиран в държавното обвиняване по надлежния ред от вицепремиера Валери Сиемонов. От прокуратурата не са коментирали и дали има осъществено престъпление от страна на Симеонов, който разгласи, че след приемане на сигнала за неправда първо е уведомил Красимир Каракачанов, а едвам няколко месеца по-късно и " способените служби ". По смисъла на Наказателно-процесуален кодекс длъжностните лица имат обвързване да дават незабавно данни за закононарушение, с които разполагат.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР