Още преди да стане канцлер, германският президент Олаф Шолц си

...
Още преди да стане канцлер, германският президент Олаф Шолц си
Коментари Харесай

Жилищното строителство в Германия затъва, повлича цялата икономика

Още преди да стане канцлер, немският президент Олаф Шолц си слага за цел да строи по 400 000 нови жилища годишно. Но две години по-късно наподобява, че строителството на жилища в Германия се срутва, което оказва напън както върху мъчно постижимата му цел, по този начин и върху цялостната стопанска система на страната, написа в собствен разбор Reuters.

Компаниите анулират планове за жилищно строителство, броят на поръчките се свива, а вероятностите пред бранша наподобяват мрачни, демонстрира отчет на Института за стопански проучвания Ifo, оповестен предходната седмица.

Над 22% от интервюираните компании оповестяват за анулация на планове за жилищно строителство в Германия през октомври, което е нов рекорден резултат. Същевременно 48,7% са декларирали, че липсват поръчки - за съпоставяне, през предходния месец те са били 46,6%, а година по-рано - 18,7%.

Очакванията за жилищното строителство са спаднали до " извънредно ниско равнище ", сочи анализът на Ifo, само че това надалеч не е единственият набор от данни, който провокира безпокойствие измежду наблюдаващите.

Според последното изследване на Хамбургската комерсиална банка за строителния PMI показател в Германия той е понижен до най-ниското си равнище от три години и половина насам - 38,3, което е оттегляне и по отношение на септември.

" Нещата не престават да вървят от неприятно към по-лошо в строителния бранш на Германия. Жилищният бранш е епицентърът на спада, който върви с стремглава скорост ", декларира в прессъобщение Сайръс де ла Рубия, основен икономист в Хамбургската комерсиална банка.

На други места данните за разрешителните за градеж също обрисуват слаба картина. Между януари и август са издадени 28,3% по-малко разрешителни за градеж в съпоставяне със същия интервал през 2022 година, съгласно Федералната статистическа работа на Германия. През първите осем месеца на годината са издадени едвам 175 500 разрешителни, което демонстрира, че държавното управление е напът да пропусне задачата си от 400 000 нови жилища.

През тази година евентуално ще бъдат издигнати по-малко от 250 000, пресмята пред CNBC Карстен Бржески, световен началник на отдела за макроизследвания и основен икономист за Германия в ING.

Първата жертва на по-високите лихвени проценти

По-високите лихвени проценти имат главен принос за низходящата наклонност в бранша, счита Бржески:

" Секторът на строителството е първата жертва на по-високите лихвени проценти. Основните аргументи за срутва са нарасналите разноски за материали и сила, както и общите разноски за финансиране “.

Подобно на доста централни банки по света, Европейската централна банка увеличи лихвените проценти в опит да понижи инфлационния напън. На съвещанието си предишния месец ЕЦБ ги резервира на равнище от 4% след серия от 10 поредни покачвания.

Клаус Волрабе, началник на изследванията на Ifo, показва, че наред с по-високите лихви и материали натискът е бил засилен и от намаляването на дотациите за жилищно строителство.

" Ако вземем трите точки дружно, за доста частни консуматори е невероятно да построят къща ", споделя той.

Лоши вести за стопанската система

А актуалната обстановка е единствено началото, съгласно специалистите.

" Ситуацията ще се утежни през идната година, когато всички бележници с поръчки ще бъдат празни, строителните бизнесмени ще останат с планове с високи разноски, а търсенето няма да се увеличи задоволително бързо ", изяснява Бржески.

Волрабе е склонен, че 2024 година може да донесе спомагателни компликации:

" В момента доста компании разчитат на изоставането в поръчките. Но разликата сред актуалното строително произвеждане и постъпващите поръчки се усилва. Това значи, че спадът през 2024 година става все по-вероятен. А, защото строителната промишленост възлиза на към 7% от Брутният вътрешен продукт на Германия, сходен спад може да окаже напън върху икономическия напредък “.

Това се случва в миг, когато опасенията за положението на немската стопанска система се натрупат през цялата година, откакто през първото тримесечие на 2023 година тя изпадна в техническа криза. В най-новата си прогноза Европейската комисия декларира, че чака икономическата интензивност на Германия да се свие през тази година, преди още веднъж да нарасне през 2024 година, въпреки и на по-ниско ниво от авансово предстоящото.

Но пазарът на труда може да бъде обиден от проблемите в бранша на жилищното строителство, означи Бржески:

" Това е явен сигнал, че това, което сега е стагнираща стопанска система, елементарно може да се трансформира в стопанска система в криза с възходяща безработица ".

Миналата седмица немското федерално държавно управление разгласи нови ограничения, които имат за цел да ускорят процесите на обмисляне и издаване на разрешителни за строителни работи и да понижат бюрокрацията. Отделно от това то пердстави и финансови облекчения за фирмите, които имат високи разноски за електрическа енергия.

Експертите обаче не са изцяло уверени, че тези ограничения ще облекчат рецесията в жилищното строителство, в която се намира Германия, и нито Бржески, нито Волрабе виждат в тях ясно решение.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР